Petra Mrduljaš Doležal - Prstenovi koji se šire

Predstavljanje knjige o Tolkinovom stvaralaštvu

Petra Mrduljaš Doležal - Prstenovi koji se širePeta ovogodišnja tribina iz ciklusa “SF u Booksi” održaće se u utorak 09. jula (19h) u zagrebačkoj knjižari “Booksa” (Martićeva 14b). Tribina će biti posvećena knjizi “Prstenovi koji se šire” Petre Mrduljaš Doležal.

Ova knjiga ovenčana je nagradom SFERA za esejistiku 2012. godine, a bavi se prvenstveno Tolkinovim “Gospodarom prstenova”, “Hobitom”, te u manjoj meri “Silmarilionom” i drugim posthumnim naslovima – ističe se na sajtu Booksa.hr.

Pozabavivši se prvo odnosom kritike prema žanru, autorka iz poglavlja u poglavlje iscrpno i zanimljivo prolazi Tolkinovim opusom, njegovim izvorima, prethodnicima i savremenicima, smeštajući ga u širi kontekst mita, iskonskih prapriča i obrazaca koji su u svojoj osnovi definisani još u davnim počecima čovečanstva, te nalazi u Tolkinovom delu i u sudbinama njegovih likova, kako pojedinačnih, tako i na nivou rasa, dublja značenja. 

Sa Petrom Mrduljaš Doležal razgovaraće autor i voditelj tribinskog ciklusa “SF u Booksi” Aleksandar Žiljak, a posetioci će imati priliku da čuju šta je autorku podstaklo da se bavi Tolkinom, kako je knjiga nastala, te koje zaključke možemo izvući o današnjem iščitavanju Tolkinovog dela.