Bedem izdavaštvo

O knjigama BEDEM izdavaštva na Makartovom sajmu

Nedavno osnovana izdavačka kuća Bedem, iza koje stoji supružnički par Sanja Savić Milosavljević i Mladen Milosavljević, doživeće prvo beogradsko predstavljanje u utorak 20. oktobra 2020. godine (17h) u okviru sajma knjiga „Čumić Book mini Fair“, na platou ispred Makartove knjižare u Čumićevom sokačetu.

Tom prilikom književni kritičar Vladimir Petrović razgovaraće sa vlasnicima izdavačke kuće Bedem i ujedno autorima prva dva izdanja: romana Jezava i zbirke priča Brda.

Etnolog i antropolog Mladen Milosavljević, autor istorijskog romana sa elementima folklorne fantastike, Kal Juga, napisao je roman-zbirku Jezava, delo koje uz uplive nadnaravnih elemenata prati antagonizam dveju porodica iz nekada postojećeg sela Livat, unazad šeststo godina. Kroz dvanaest poglavlja ove knjige, pored živopisne galerije likova i obilja narodnih običaja i verovanja, pojavljuje se desetak mitskih bića, od kojih su neka po prvi put uvrštena u neko domaće književno delo. Jezava je napisana tako da može da se čita i kao roman i kao zbirka priča ali i hronološki ili od kraja ka početku.

Zbirka priča Brda Sanje Savić Milosavljević sačinjena je od trinaest pripovesti, koje tematski natkriljuje geografska odrednica, oličena u autorkinom zavičaju – Palama i okolini. Bilo da su u pitanju ljudi koje mimoilaze tekovine savremenog sveta, ili oni koji teže da ih isprate, sve ih povezuje tragična sudbina. Priče su uglavnom pisane u realističnom ključu, a samo jedna priča „Najduži put“, prvobitno objavljena u zbirci priča o Golupcu (Gvozdena kapija, 2018), dotiče se atmosfere natprirodnog i folklornog.

Delovi obe knjige snimljeni su u audio formatu u produkciji HelmCast-a, i moguće ih je poslušati na sledećim linkovima:

Zduhać“, segment iz romana-zbirke Jezava (čita Dubravko Jovanović)

„Najduži put“, priča iz zbirke Brda (čita Marija Knežević)

Mladen Milosavljević je rođen 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za Etnologiju i antropologiju. Autor je nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, Naprata (2013). Dobitnik je prve nagrade na tradicionalnom anonimnom konkursu Radio Beograda za tekst radio drame „Uslužni duh“. Urednik je sajta Omaja, posvećenom temama iz oblasti folklorne fantastike. Vlasnik je izdavačke kuće Bedem. Autor je romana Kal juga (2018) i romana-zbirke Jezava (2020).

Sanja Savić Milosavljević rođena je u Sarajevu 1988. godine. Spisateljica, scenaristkinja i rediteljka više igranih i animiranih filmova. Diplomirala je i završila master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu a 2019. je odbranila doktorski umetnički projekat „Dugometražni animirani film Priča o Miki mravu: Funkcije filmskog scenarija u procesu adaptacije proze u animirani film“. Objavila je zbirke pripovedaka Kad žirafa progovori (2010), Vreme vašara (2013) i Brda (2020), romane Neoštrine (2016) i Tuđa kost (2019) kao i drame Srebrni car (u okviru 50-godišnjice Homoljskih motiva u Kučevu), zbirku drama Ptice i druge drame (2019), dramu Kod šejtana ili Jedna dobra žena (časopis Scena), scenario za TV dramu Princip (Almanah Prosvjete). Njene drame izvođene su na domaćoj i stranoj sceni. Autorka je scenarija za 15 epizoda TV serije Vreme zla po romanu Dobrice Ćosića. Član je uredništva časopisa Omaja i udruženja Mansarda iz Novog Sada.

Sanja Savić Milosavljević i Mladen Milosavljević