Osetske priče o Nartima

Promocija knjige drevnih pripovesti kavkaskih naroda

Promocija knjige drevnih pripovesti kavkaskih naroda Osetske priče o Nartima biće održana u četvrtak 22. oktobra od 18 časova, u okviru sajma knjiga „Čumić Book mini Fair“, u Čumićevom sokačetu na platou ispred knjižare Makart.

O odlikama kavkaskih priča i njihovoj sličnosti sa raznim evropskim i istočnjačkim mitološkim motivima i kulturnim modelima govoriće: istraživač na Institutu za književnost i književni kritičar Miloš Živković, urednica u IK Darma Books Maša Tomanović i glavna i odgovorna urednica u IK Darma Books Nađa Parandilović.

Učesnici promocije govoriće i o načinu na koji centralni lik epa silazi u svet mrtvih i kako izgleda taj svet; kako i zašto u pričama, pri smrti dece, nastaje muzika; zašto se lepotica Koser zatvara u svoju kulu; kako funkcioniše narativ ovih priča i zašto je prostor Kavkaza psihološki značajan faktor za njihov nastanak.

Knjigu Osetske priče o Nartima čine tradicionalne legende za koje se veruje da su nastale u 8. i 7. veku pre nove ere. One govore o mitskim junacima natprirodnih moći i njihovim borbama, ljubavima i susretima sa smrću.

Osetske priče o Nartima prva je od tri knjige sa izborom drevnih pripovesti kavkaskih naroda, koje se nalaze u planu izdavačke kuće Darma Books.

Priče o Nartima
Priče o Nartima