Mihail Bulgakov

Predavanje ”Snovi Mihaila Bulgakova” u DKSG-u

Povodom 50 godina od objavljivanja romana Majstor i margarita, u četvrtak 21. septembra s početkom u 19 časova, u Klubu Magistrala Doma kulture Studentski grad biće održano predavanje Olivere Žižović „Snovi Mihaila Bulgakova“.

Predavanje je bazirano na istoimenoj knjizi Olivere Žižović Snovi Mihaila Bulgakova (Fedon, 2013), kojom autorka analizira Bulgakovljevo delo iz perspektive snova, pokazujući da nam oni pomažu da dođemo do smisaonog jezgra knjige.

Snovi osvetlјavaju tamna mesta bulgakologije i pružaju odgovor na klјučne probleme, poput nedovršenosti Bulgakovlјevog oproštajnog romana i pitanja zašto Majstor nije zaslužio svetlost nego spokoj. Snovi čak odražavaju strukturu romana, javlјajući se na svim ravnima dešavanja: jerušalaimskoj, moskovskoj i mističnoj, pa se kroz njih prelamaju osnovne teme knjige – od tematizacije problema vlasti (san N. I. Bosog), preko teme lјubavi (Margaritin san), umetnosti i istine (snovi Ivana Bezdomnog), do teme iskuplјenja, kao i pitanja mogućnosti preobražaja čoveka i dosezanja slobode (snovi Pontija Pilata).

Mihail Bulgakov, ruski pripovedač, romanopisac i dramaturg, bio je lekar do preselјenja iz Kijeva u Moskvu 1923, kada se potpuno posvećuje književnosti. Dela su mu zabranjivana, na Stalјinovu intervenciju bio je dramaturg u Moskovskom teatru. Prvi roman Bela garda objavlјen je u Francuskoj 1925, a u Sovjetskom Savezu 1966. Napisao je drame: Dani Turbinih, Zojkin stan, Beg, Poslednji dani ili Puškin, Robovanje licemera ili Molijer, Priglupi Žurden, Ivan Vasilјevič. Tokom Bulgakovlјevog života objavlјeni su prvi deo Bele garde, ciklus priča Beleške mladog lekara i novinski felјtoni. Majstor i Margarita, Život gospodina de Molijera i nezavršeni Pozorišni roman izašli su posthumno.

Olivera Žižović je diplomirala Opštu književnost i teoriju književnosti u Beogradu, magistrirala je na temu Groteska u romanima „Petrograd“ Andreja Belog i „Zavist“ Jurija Olјeše, a doktorirala s tezom Funkcija i značaj snova u delima Fjodora Dostojevskog („San smešnog čoveka“), Mihaila Bulgakova („Majstor i Margarita“) i Tomasa Mana („Josif i njegova braća“). Završila je edukaciju iz dubinske psihologije i analize snova kod dr Ivana Nastovića.

Snovi Mihaila Bulgakova - Olivera Žižović
Snovi Mihaila Bulgakova – Olivera Žižović