Tomislav Longinović

Predavanje o motivu vampira u folkloru, književnosti i filmu

U sredu 20. maja 2015 godine, s početkom u 19 časova, u knjižari Plato (Knez Mihailova 48) biće priređeno predavanje „Legenda o besmrtnosti: Vampir u folkloru, književnosti i filmu“, koje će održati dr Tomislav Longinović, profesor slavistike i uporedne književnosti na Univerzitetu „Viskonsin“.

Predavanje prati razvoj vampira kao kulturne ikone od 18. veka pa do danas. Prateći promene koje doživljava kroz različite medije i žanrove, predstava o zlu se menja tokom vekova kao ogledalo ljudskih strahova i nada. Osnovna teza je da je vampir arhetip modernosti, jer prebacuje središte ideje o besmrtnosti iz religije na foklor, književnost i film.

Predavanje „Legenda o besmrtnosti: Vampir u folkloru, književnosti i filmu“ je događaj kojim se najavljuje II Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ (02-04. jun, knjižara Plato), a organizatori su sajt za promociju fantastične književnosti „Art-Anima“, Udruženje građana „Punkt.rs“, te izdavačke kuće „Čarobna knjiga“ i „Plato“.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Tomislav Z. Longinović diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zvanje magistra u oblasti kreativnog pisanja stekao je na Univerzitetu u Ajovi, gde je 1990. i doktorirao na odseku za uporednu književnost.

Objavio je nekoliko značajnih studija : „Vampires Like Us: Writing Down the Serbs”, „Granična kultura: politika identiteta u četiri slovenska romana 20. veka” (na engleskom i srpskom) i „Imaginary Vampire Nation: Violence as Cultural” koja je 2012. godine osvojila nagradu „Mihajlo Miša Đorđević” za najbolje delo u okviru južnoslovenskih studija.

Zajedno sa Danijelom Vajsbortom preveo je i priredio „Red Knight: Serbian Women Songs”, a urednik je i priručnika „Vampires Over the Ages: A Cultural Analysis of Scientific, Literary, and Cinematic Representations”.

Iza sebe ima mnoštvo naučnih radova, kako na polju književnosti tako i sociologije i antropologije, kao i veliki broj prevoda i prikaza.

Autor je dva romana, „Sama Amerika: Beleške iz podzemlja” i „Minut ćutanja”, brojnih kraćih proznih dela i poezije. 1990. godine nagrađen je priznanjem za najbolji književni doprinos u Jugoslaviji.

Predaje slavistiku i uporednu književnost na Univerzitetu „Viskonsin” u Medisonu, a kao gostujući profesor  antropologije i slavistike boravio je i na Centralno-evropskom Univerzitetu i Harvardu. Od 2016. godine biće gostujući profesor Univerziteta Harvard.

Tomislav Longinović
Tomislav Longinović u knjižari Plato drži predavanje „Legenda o besmrtnosti: Vampir u folkloru, književnosti i filmu“