Portalibris

Portalibris okrenut domaćoj fantastici

Izdvačka kuća Portalibris predstavila je svoje pisce i nove naslove koji su nedavno izašli iz štampe, ili koji će stići do početka Sajma knjiga u Beogradu, na pomalo neočekivanom mestu – u kompjuterskoj učionici u CET-u – javlja PISB.

Urednica Portalibrisa Dubravka Dragović-Šehović naglasila je da će njihov nastup na Sajmu knjiga biti u znaku fantastike, i to domaće pošto stiže veliki broj novih naslova. Jovana Ristić, PR Portalibrisa je potom navela da će uskoro izaći treći deo sage o srpskim vampirima Miloša Petkovića, knjiga „Teslin vremeplov“, ali i treći deo postapokaliptičke storije Nebojše Petkovića „Poslenji grad“ pod naslovom „Izdajnik“.

Portalibris može da se pohvali i autorima koji su sada prešli da objavljuju kod njih – Ivan Branković, poznat po SF-trileru „Prometejev dnevnik“, čiji nastavak „Projekat Herkules“ objavljuje upravo ova izdavačka kuća. Tu je i Mina Todorović čiji serijal „Vir“, posle knjiga „Vir svetova“ i „Gamiž“, dobija završnicu u „Magmi“ čiji je prvi primerak predstavljen u CET-u.

Tu će biti i dela koja su se dokazala na Portalibrisovom konkursu „Vrata knjige“, pa su odatle objavljena „Tajna iskre“ Danice Bogojević, ali i najbolji tinejdžerski roman na konkursu – „Žiži“ Mirjane Uzelac.

Takođe je skrenuta pažnja na delo „Arčibaldovo putovanje“ Angusa Alasdira, iako je reč o krimi-istorijskoj priči, zasnovana je na mitovima koji dobijaju racionalna objašnjenja.

Mina Todorović i Ivan Branković su bili prisutni i iskoristili priliku da odgovore na pitanja novinara, ili da sami daju dodatni uvid u svoje stvaralaštvo. Tako je Mina Todorović pojasnila koliko je veliki pritisak bio u stvaranju trećeg dela njene storije (na koji je stavila „tačku“), posle odličnog prijema prva dva dela. Inače, Dubravka Dragović-Šehović je rekla da su ponovljena izdanja „Vira svetova“ i „Gamiža“ obogaćenja dodatnim pričama, tako da nije samo reč o pukom reizdanju.

Ivan Branković je nedavno predstavio svoj novi roman na Festivalu epske fantastike, što je za njega, kako je sam rekao, bilo nešto neverovatno, što nikada ne bi pomislio da mu se može desiti kada je počinja sa stvaralačkim radom. Da u tome ima uspeha sigurno pokazuje i činjenica da na njegov zaplet i likove niko nije imao zamerke kada je razvijao „Prometejev dnevnik“ već su probleme pravile samo stvari vezane za lekturu i korekturu.

Konačno, iako to nije baš bilo planirano, nešto o svojoj novoj knjizi je morala da kaže i Jovana Ristić (bila već u širem izboru za NIN-ovu nagradu 2014. godine sa nežanrovskim delom „Znaš ti ko sam ja?“) – o delu „Ravijojla, veliko zaveštanje“, koje je napisala zajedno sa Petrom Rogačem. Reč je o modernoj epskoj priči baziranoj na narodnoj pesmi o ženidbi vojvode Momčila. Knjiga će se, takođe, pojaviti na Sajmu knjiga.

Svi Portalibrisovi pisci biće i na njihovom štandu, a drugog i trećeg dana sajma biće upriličene promocije najnovijih naslova. Sajam knjiga je od 23. do 30. oktobra.

portalibris-2016-m