Rjunosuke Akutagava

Klasična japanska horor priča na Radio Beogradu 2

U okviru ciklusa „Paukova mreža“ u ponedeljak 10. oktobra na Radio Beogradu 2, s početkom u 18.32h, premijerno će biti emitovana radio drama „Pakao“ rađena prema istoimenoj pripoveci slavnog japanskog pisca Rjunosukea Akutagave, autora kultnog „Rašomona“.

Pripovetka „Pakao“, koja govori o slikaru Jošihideu, jedno je od najznačajnijih dela Rjunosukea Akutagave i jedan je od najuticajnijih tekstova osobenog japanskog horora.

Ličnost slikara Jošihidea, ali i njegova umetnost, izazivaju strah i nedoumicu. Pokušaj da se razotkrije tajna njegove umetnosti biva plaćen prevelikom cenom, uništenjem slikareve porodice, ali i njega samog.

U radijskoj adaptaciji naglašen je problem odnosa umetnosti i vlasti, sa izuzetno radikalnim ishodima.

Dramu je režirao Zoran Rangelov prema dramatizaciji Vladimira Kolarića. Uloge tumače: Branislav Platiša, Nebojša Kundačina, Radovan Miljanić i Milan Mihailović.

Ilustracija priče ''Pakao''
Ilustracija priče ”Pakao”

Rjunosuke Akutagava (1892-1927), slavni japanski pisac, izraziti stilista, najpoznatiji je po svojim kratkim pričama iz prošlosti Japana.

Kao dečak, bio je bolećiv i preosetljiv, ali izuzetan đak i strastven čitalac. Svoju književnu karijeru započeo je tokom studija engleske književnosti od 1913. do 1916. godine na Carskom Univerzitetu u Tokiju.

Nakon objavljivanja priče „Rašomon“ 1915. godine upoznaje slavnog pisca Nacume Sosekija. Ohrabren njegovim rečima, Akutagava počinje da piše serijal priča uglavnom inspirisanih pripovetkama iz drevne japanske zbirke „Konđaku monogatari“ nastale tokom 12. i 13. veka.

Privučen opisima grube i nesputane prirode likova iz ove drevne zbirke, ponovo pripoveda prvobitne priče, pri čemu razvija karakterizacije likova i daje savremenija, intelektualna tumačenja njihovih postupaka.

Od 1922. godine Akutagava se usredsređuje na pisanje autobiografske proze, u kojoj se oseti nedostatak egzotičnosti i jeze karakteristične za njegova ranija dela.

Poslednje njegovo važno ostvarenje, satirična bajka o bićima nalik vilenjacima „Kappa“ iz 1927. godine, donosi primetnu promenu u stilu i ukazuje na autorovo duboko depresivno stanje. Piščevo samoubistvo u 35. godini života šokiralo je književnu javnost širom sveta.

Akutagava važi za jednog od najprevođenijih japanskih pisaca svih vremena. Mnoge njegove priče doživele su filmske adaptacije. A njegovo ime nosi prestižna japanska književna nagrada koja se dva puta godišnje dodeljuje za kratku priču.