“Ples sa zmajevima” uskoro u knjižarama

“Ples sa zmajevima” – dugoočekivani peti nastavak serijala epske fantastike “Pesme leda i vatre” Džordža R. R. Martina izaći će iz štampe početkom narednog meseca. Kao i prethodna četiri, i ovaj nastavak je u prevodu Nikole Pajvančića, a knjiga se izdaje istovremeno u dva toma: “Snovi i prah” i “Posle gozbe”

Radnja romana se vremenski poklapa sa dešavanjima opisanim u “Gozbi vrana”. Poput prethodnih knjiga u serijalu, i “Ples sa zmajevima” nadalje razvija zaplet i produbljuje postojeće zavere, dovodeći u pitanje realnost Martinovih zamisli da se serijal završi sedmom knjigom.

Zanimljivo je da je Martin prvobitno planirao da serijal “Pesme leda i vatre” bude trilogija, a da “Ples sa zmajevima” čini njen drugi deo. Kasnije, u antologiji “Legende” iz 1998. godine (koju je priredio kultni pisac fantastike Robert Silverberg) uz Martinovu novelu “Vitez lutalica”, čija se radnja dešava u univerzumu “Pesama leda i vatre”, stoji napomena da će “Ples sa zmajevima” biti četvrta knjiga serijala.

Imajući u vidu ove izmene, ne bi bilo iznenađujuće da Martinovi planovi još jednom budu revidirani i serijal “Pesme leda i vatre” bude proširen za barem još jednu knjigu.

Nadamo se samo da na naredne nastavke čitaoci neće morati da čekaju po šest godina, koliko je trajala pauza između objavljivanja četvrtog i petog dela ove popularne sage.