Pred buđenje - Milisav Popović

Nova knjiga Milisava Popovića

Krajem prošle godine je objavljena zbirka kratkih proza Milisava Popovića “Pred buđenje”. Knjigu je objavila podgoričko-beogradska izdavačka kuća “Gligorije Dijak”, kao prvu u ediciji “Pletenije sloves”.

Među koricama ove zbirke nalazi se četrdesetak kratkih literarnih ostvarenja, nastalih po tekstovima koje je godinama unazad, kao kolumnista, Popović objavljivao u podgoričkom listu “Dan”. A većina njih u svojoj osnovi neguje fantazijsko.

Šta očekuje buduće čitaoce možda najbolje ilustruju reči Jovana Bukilice štampane na zadnjoj korici knjige:

“Niko nije mogao pretpostaviti da su ‘balkanski Tolkin’, ‘licencirani profiličar’ sa naših prostora i ‘najčitaniji kolumnista’ jedna ista osoba!? Razlog shvatljiv svakom ko je Milisava Popovića upoznao s one strane koja mu više godi. Eto opravdanja za iznenađenje. Kušali ste samo jednu vrstu kolača, misleći da nema drugih poslastica iz kuhinje majstora koje biste istom slašću pojeli. Izostanak podrške u neonskim i glasnim reklamama, nadoknadili su ljudi koji su ostale ponudili runskim zapisom, i Popovićevu magiju raširili van ovog podneblja. Iščitano u Evropi, prevedeno u Americi, a sve opet sa toplim mirisom naše duše i drvenog doma. U djelu ‘Pred buđenje’ spojio je zmajeve sa psihologijom, kapke sa runama, profilisanje sa empatijom, emotivni sklete s koštanim… i spontano podučava ne kako promijeniti život, već kako živjeti s istoćom na promijenjen način. Knjiga za interemezzo, za podnevni čas, za pun mjesec… i za kucavo klupoko u vašim grudima. Da lakše diše…”

Tri priče iz knjige “Pred buđenje” (“Klica”, “Opstanak” i “Šaka brašna”) našle su se u užem izboru za internacionalnu novelističku nagradu “Leading The Way!” britanskog “Man Booker”-a, a takođe su, zajedno sa pričom “Panj”, prevedene na sedam jezika i inostranim čitaocima ponuđene u ilustrovanim brošurama, koje imaju za cilj da širom sveta predstave duhovno bogatstvo Crne Gore.

Milisav Popović je ljubiteljima fantastike poznat po knjizi “Zaboravljena gora”, za koju je 2008. godine dobio nagradu Akademije za evropsku kulturu “Orfejeva lira”. Ista knjiga je doživela više izdanja pod etiketom izdavačke kuće “Laguna” i proglašena najboljom knjigom u Crnoj Gori 2008. godine.