Robertu Dž. Sojeru Orden Kanade

Piscu naučne fantastike Robertu Dž. Sojeru pripao Orden Kanade

Poznati kanadski pisac naučne fantastike Robert Dž. Sojer jedan je od zaslužnih građana Kanade koji će ove godine dobiti najviše civilno odlikovanje ove države. Orden Kanade priznanje je koje dodeljuje Generalni guverner Kanade građanima za istaknuti doprinos izgradnji boljeg društva.

Robert Sojer je rođen u Otavi 1960. godine.  Do sada je objavio dvadeset tri knjige, a mnoge njegove priče štampane su u renomiranim časopisima i antologijama. Godine 1998. izabran je za predsednika „Američkog društva pisaca fantastike“ (SFWA).

Dobitnik je velikog broja priznanja za dela iz oblasti fantastične književnosti i jedini je kanadski pisac koji je objedinio tri najprestižnije: „Hugo“, „Nebula“ i „Džon V. Kembel“.

Sojer je poznat i kao „profesor kanadske naučne fantastike“, jer svoje iskustvo i znanje neštedimice deli sa mladim i neafirmisanim piscima. Predavao je kreativno pisanje na Univerzitetu u Torontu, Rajerson Univerzitetu, Hamber Koledžu i Banf Centru.

Njegova knjiga iz 1999. „FlashForwards“ („Skok u budućnost“) pretočena je u istoimenu televizijsku seriju, u produkciji Ej-Bi-Sija.

U Srbiji su u izdanju „Algoritma“ objavljene njegove knjige: „Dve Zemlje“ (2005), „Dve vrste“ (2006) i „Dete“ (2007).

Na sajtu Art-Anima, možete pročitati dva njegova teksta o kreativnom pisanju: „Ne opisuj, pokaži“ i „Opisi“.