Peskar i Majorat - E.T.A. Hofman

Gete institut: Promocija priča E.T.A. Hofmana u stripu

Biblioteka Gete instituta ove godine je odlučila da Svetski dan knjige obeleži promocijom novoobjavljenog strip izdanja odabranih priča E.T.A. Hofmana.

Predstavljanje će biti organizovano u okviru Književnog kafea u četvrtak 25. aprila od 20 časova. Tom prilikom o izdanju će govoriti urednik Bojan Bosnić i pisac pogovora dr Dejan Ognjanović.

Ovo luksuzno opremljeno izdanje predstavlja sedmu knjigu u Makondovoj ediciji „Večni klasici“, a drugu u biblioteci „Zemlje sna“ – omnibus E. T. A. Hofmana. Knjiga na 120 strana donosi dve priče („Peskar“ i „Majorat“) čuvenog nemačkog romantičara i jednog od najuticajnijih pisaca strave i fantastike svih vremena.

„Peskar“ (“Der Sandmann”, 1816) je priča o mladiću opsednutom bajkovito-košmarnim likom Peskara (iliti Sendmena), koji deci pred spavanje sipa pesak u oči ili im te iste oči vadi i trpa u džak… A rečeno momče definitivno izgubi razum kad se zaljubi u devojku koja se ponaša kao da je živa lutka ili automaton… U ovoj priči nalazi se koren svekolikog modernog horora i inspiracija za čuveni Frojdov esej o pojmu koji bih ja preveo kao „Začudno“ („Das Unheimliche“, 1919) – ističe u najavi Dejan Ognjanović.

„Majorat“ („Das Majorat“, 1817) donosi priču smeštenu u ruševnom gotskom zamku u germanskom ambijentu, na obali Severnog mora. Ova jeziva novela direktno je inspirisala priču „Pad kuće Ašer“ E. A. Poa

Ulaz na promociju je slobodan.