“Peščana hronika” – roman o novobeogradskom prokletstvu

Pavle Zelić - Peščana hronikaPoznati srpski pisac kratke fantastične priče, Pavle Zelić, uskoro će pod etiketom izdavačke kuće “Laguna” objaviti svoj roman prvenac “Peščana hronika”.

Ova dugo očekivana knjiga, krcata natprirodnom stravom i pisana u ključu nekih od najslavnijih dela Stivena Kinga i romana “Leto noći” Dena Simonsa, donosi priču o novobeogradskom prokletstvu starom šest decenija.

Na radnoj akciji izgradnje Novog Beograda, nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, pet pionira ponesenih duhom udarništva, otkriće zlokobnu pretnju iz bliske prošlosti koja vreba ispod peska i mulja močvare – budućeg novog grada.

Pedeset godina kasnije, Ilija Orlović, novopečeni debeovac, ali i samohrani otac, u bekstvu pred odgovornošću koja ga može koštati života, sakriće se u lavirintu novobeogradskih blokova. Baš na mestu koje sve ove decenije prati ista kletva.

Na prividno sasvim običnom dečjem igralištu ušuškanom u nedrima zgrade u kojoj je našao sklonište, pod budnim očima stanara, staraca koji čuvaju tajnu, Ilija će otkriti novu šansu za već okrnjeno detinjstvo svog šestogodišnjeg sina. A odmah zatim i neverovatne opasnosti, namerno zakopane i zaboravljene. Ilija će morati da zaviri kroz pukotine istorije i osloni se na neočekivane saveznike kako bi spasao sina i iskupio samog sebe. Jer pod temeljima peščanog grada krije se zlo koje odbija da potone u zaborav…

Radnja romana zasnovana je na istinitim događajima, koji su se na prostoru sadašnjeg Novog Beograda odigrali krajem četrdesetih godina prošlog veka. Radeći na istorijskoj rekonstrukciji okolnosti pod kojima su se zbili, Zelić je pored korišćenja bogatog bibliotečkog fonda, lično uradio veliki broj intervjua sa nekim od vinovnika tih događaja, ali i istoričarima i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su iskazi i smernice doprineli da ova priča dobije snažnije činjenično utemeljenje.

Prema najavama iz izdavačke kuće “Laguna” roman “Peščana hronika” trebalo bi da se u knjižarama pojavi krajem maja ili početkom juna.