Milorad Pavić

Pavić u Grčkoj, Rusiji i Kini

Milorad PavićPovodom 30 godina od prvog izdanja “Hazarskog rečnika” (1984) i pet godina od smrti Milorada Pavića, grčka “Elefterotipija” (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) je ceo svoj oktobarski književni dodatak “Biblioteke” (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ) posvetila ovom srpskom piscu. U podlistku pod naslovom “Građevina sfera” atinske novine su donele na četiri strane tekstove grčkih kritičara, slike osam prevedenih Pavićevih knjiga, članak o uspehu “Hazarskog rečnika” u Kini, odlomke iz knjige “Dva lepeze iz Galate” koja je pred izlaskom iz štampe, kao i specijalno naručeni tekst za ovu priliku od Gorana Petrovića, naslovljen kao “Akustika sfera”.

Ruski internet portal “Argumenti i fakti” (Аргументы и факты) povodom Pavićevog rođendana (15.10) objavio je opširan članak o životu i radu pisca, podsećajući na više puta publikovana sabrana dela Milorada Pavića u Rusiji. Tekst pod nazivom “Bibliografija umesto biografije” potpisala je Elena Dudnik.

Nedavno je u luksuznom kineskom magazinu “Travel+” koji je posvećen Balkanu izašao tekst o Legatu Milorada Pavića, a Beograd i Srbija su predstavljeni preko Pavićevog književnog dela i njegove zaostavštine.