Ostrvo doktora Moroa - Ivica Stevanović

Ivica Stevanović ilustrovao američko izdanje ”Ostrva doktora Moroa”

Krajem 2017. godine američki izdavač Easton Press objavio je luksuzno izdanje jednog od najznačajnijih romana Herberta Džordža Velsa Ostrvo doktora Moroa.

Ova vest ne bi bila od naročitog značaja za domaće ljubitelje fantastike, da autor ilustracija nije srpski umetnik, strip crtač i dizajner Ivica Stevanović, čiji radovi krase brojna domaća izdanja fantastike, među kojima i knjige iz popularne Orfelinove edicije „Poetika strave“ (Šaptač u tami H.F. Lavkrafta, Veliki bog Pan Artura Makena, Pisar tame Tomasa Ligotija).

Američko izdanje Ostrva doktora Moroa sadrži jedanaest ilustracija u punom koloru i brojne crno-bele. Ilustracije su rađene u kombinaciji različitih tehnika: olovka i mastilo, akvarel, digitalno slikarstvo… A ljudi iz Easton Press-a ne kriju zadovoljstvo saradnjom sa Stevanovićem ističući njegove osobine hrabrosti i genijalnosti kao idealne za vizuelizaciju proročanske pripovesti H.Dž. Velsa.

Ono što može da obraduje i naše čitaoce jeste informacija da Stevanović planira pokretanje vlastitog izdavačkog projekta Bela vrana vrani gavran u okviru kog bi do jeseni trebalo da objavi srpski prevod romana Ostrvo doktora Moroa u luksuznoj opremi i sa svim ilustracijama zastupljenim u američkom izdanju.

Naučnofantastični roman Ostrvo dokora Moroa H.Dž. Velsa iz 1896. godine donosi priču u vidu svedočanstva Edvarda Prendika, jedinog preživelog brodolomnika koji se obreo na ostrvu na kome je doktor Moro zajedno sa svojim asistentom Montgomerijem vršio zastrašujuće eksperimente nad ljudima i životinjama. Roman je najstariji prikaz motiva „nadgradnje“ u kome se naprednija rasa upliće u procese evolucije drugih životinjskih vrsta kako bi se one dovele na viši nivo inteligencije.

Velsovo delo bavi se nizom filozofskih tema poput moralne odgovornosti, ljudskog identiteta i čovekovog uplitanja u prirodne zakone.