SCI&FI - fanzin Terra #23

Promocija štampanih publikacija beogradskog udruženja SCI&FI

U okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, koja se održava u Domu omladine Beograda u ponedeljak 5. marta u 19 časova, udruženje SCI&FI predstaviće svoje najnovije fanzine kao i roman Tihomira Jovanovića Baka Mandini krugovi.

Fanzin Terra br. 23 donosi obilje materijala, uključujući i izveštaje sa petog izdanja regionalne konvencije Refestikon i sa IV festivala fantastične književnosti Art-Anima. Tu su i SF priče autora iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kao i uvek u Terri su zastupljeni i stripovi, a ovog puta dato je nekoliko tabli humorističkog stripa „Strašni Ostoja“ Miloša Krnjetina.

SF Portal broj 32 je posvećen čuvenoj noveli „Who Goese There“ (1938), autora Džona Kembela, pisanoj pod pseudonimom Don A. Stjuart, o izolovanoj grupi naučnika na Antarktiku suočenoj sa vanzemaljskim stvorenjem koje menja oblike.  Naravno, ljubiteljima filmske fantastike jasno je da je ovde reč o noveli koja je poslužila kao predložak za kultno ostvarenje Džona Karpentera Thing (Stvor) iz 1982. godine. Kembelovo prozno ostvarenje, inspirisalo je brojne video igre i stripove, a jedno od dela devete umetnosti rađeno prema toj noveli predstavljeno je i u ovom broju SF Portala.

SF Portal broj 33 posvećen je Arturu Konanu Dojlu, poznatom pre svega po svom junaku Šerloku Holmsu, ali čitaocima fanzina ovom je prilikom predstavljeno nekoliko njegovih probranih priča misterije i fantastike.

SF Portal broj 34 je priređen u spomen na nedavno preminulu spisateljicu SF-a Ursulu Legvin. Pored kraće biografije, fanzin donosi više njenih priča.

Roman Baka Mandini krugovi je neka vrsta nastavka zbirke priča Palidsade i čadori autora Tihomira Jovanovića. Ovo je priča o poslednjem neosvojenom srpskom selu u Šumadiji od strane osmanlijskih zavojevača, neka vrsta srpskog Asteriksa i Obeliksa uz dosta pračetovskih fusnota. Korice je uradio Željko Pahek a unutrašnje ilustracije Lazo Sredanović, autor stripa Dikan. Zanimljivo je da se u knjizi pored drugih likova pojavljuju i junaci Sredojevićevog stripa Dikan i njegov stric Vukoje.

Tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ održava se u maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan.