Tajna purpurnih zora - Vladimir Kolarić

Onlajn promocija zbirke TAJNA PURPURNIH ZORA

Podelite sadržaj:

Promocija nedavno objavljene zbirke priča Tajna purpurnih zora biće održana onlajn na fejsbuk stranici autora Vladimira Kolarića u četvrtak 10. decembra s početkom u 18 časova.

Zbirku priča nastalih po motivima iz srpskih narodnih pesama i legendi, indoevropske mitologije i hrišćanskih apokrifa, tom prilikom će predstaviti: Tajana Poterjahin, Adrijan Sarajlija, Zoran Stefanović i autor.

Vladimir Kolarić, prozni i dramski pisac, teoretičar kulture i umetnosti i prevodilac, otkriva da je zbirka nastala u jednom dahu, bez posebnog predumišljaja, pokrenuta snažnom slikom planinskog jezera i nad njim sokola, prizvanom čitanjem pesme „Bog nikom dužan ne ostaje“.

„Kasnije su se priče nizale same od sebe, po nekom svom redu koji nisam menjao. A koje su opet nekako vodile potem kolektivnog iskustva, od arhajskih i paganskih nanosa iz indoevropske, opšteslovenske i opštebalkanske prošlosti ka hristijanizaciji, uz neizbežne iskustva hajdučije, herojskog bunta i zaveta“, kaže Kolarić. „Uveren sam da su, ipak, a možda i ponajviše, svedočile o mom tadašnjem, unutrašnjem putu, koji u osnovi nikad ne prestaje.“

Autor ističe da priče nisu parodija ni demitologizacija, već da se u njima traga za nekim dubokim obrascima, ali i da ostaju otvorene i ka popularnoj kulturi i višeslojnoj čitalačkoj i interpretativnoj dinamici.

Knjigu Tajna purpurnih zora objavila je izdavačka kuća Everest media u okviru edicije „Flamarion“.

TAJNA PURPURNIH ZORA - Vladimir Kolarić
TAJNA PURPURNIH ZORA – Vladimir Kolarić