Ursula K. Legvin postala član Američke akademije umetnosti i književnosti

Omnibus priča i romana o Zemljomorju Ursule Legvin

Ursula Legvin je potpisala ugovor sa američkom izdavačkom kućom „Simon & Schuster“ za objavljivanje tri knjige, među kojima je i omnibus priča i romana iz fantazijskog sveta Zemljomorja.

„The Found and The Lost“, zbirka novela prvi put objedinjenih na jednom mestu i „The Unreal and The Real“, kolekcija kratkih priča, biće objavljene tokom oktobra 2016. godine.

„The Books of Earthsea: The Complete Illustrated Edition“, kompilacija svih romana i kratkih priča Ursule Legvin o Zemljomorju, biće objavljena dve godine kasnije.

Pored priča i šest romana o Zemljomorju koje su čitaoci imali priliku do sada da pročitaju, „The Books of Earthsea“ će sadržati uvodnu reč autorke, zatim esej „Earthsea Revisioned“, i do sada, u štampanom obliku, neobjavljenu priču „The Daughter of Odren“ iz 2014. godine.

Kompilaciju će krasiti  ilustracije nagrađivanog umetnika Čarlsa Vesa, koji se specijalizovao za ilustrovanje dela iz domena epske fantastike i bajki.

Namera izdavača je da se ovim izdanjem ujedno obeleži 50 godina od izlaska iz štampe „Čarobnjaka Zemljomorja“ (A Wizard of Earthsea“), uvodnog romana iz šestodelnog serijala, kojim je slavna književnica stvorila jedan od najupečatljivijih i najpotpunijih literarnih fantastičnih svetova svih vremena.

Ursula Legvin je rođena 1929. godine u Berkliju. Objavila je dvadeset tri romana, dvanaest zbirki priča, pet knjiga eseja, trinaest knjiga za decu i devet tomova poezije.

Tokom veoma uspešne dugogodišnje karijere izvršila je veliki uticaj na generacije čitalaca i pisaca širom sveta. U svojim delima najčešće opisuje futurističke, alternativne svetove i govori o odnosu čoveka prema prirodnom okruženju, politici, veri, polovima, seksualnosti i etnografiji.

Među brojnim priznanjima, zavredila je medalju za izuzetan doprinos američkoj književnosti, koju dodeljuje Nacionalna fondacija za knjigu (NBK), zatim najprestižnije nagrade za žanrovsku književnost (Hugo, Nebula, Lokus i Svetsku nagradu za fantastiku), priznanje „Živa legenda“, koje dodeljuje Kongresna biblioteka i dr.