Tribina: Slovenska mitologija u književnosti

Održana tribina o slovenskoj mitologiji u književnosti

Tribina: Slovenska mitologija u književnostiU okviru 9. Festivala srpskog filma fantastike (FSFF), koji se održava u Domu omladine, sinoć je na programu bila i tribina posvećena slovenskoj mitologiji. Gosti – Aleksandar Tešić (pisac “Kosingasa”), Nenad Gajić (pisac “Slovenske mitologije”) i Aleksandar Petrović (voditelj i muzičar), uz moderatora Mladena Milosavljevića (urednik Omaje i reditelj), imali su dosta toga interesantnog što su otkrili publici – piše PISB.

Na samom početku su prisutni otkrili kako su se upoznali sa slovenskom mitologijom, a potom i kako su (Tešić i Gajić) uspeli da dođu do svojih izdavača. No, onda je usledilo pitanje: “Šta je uzrok nedovoljne zastupljenosti slovenske mitologije i folklorne fantastike”?

“Imamo ogroman problem što nemamo pisane izvore”, sažeo je odgovor Aleksandar Petrović. Elaborirajući ovo svoje stanovište istakao je da je usmena tradicija zastupljena u prenošenju “informacija” i da se odatle sada može naslutiti šta je nekada bilo. Gajić se složio sa ovim napominjući da su glavni izvori dokumenti koji o slovenskoj mitologiji često govore sa sprdnjom ili to tretiraju kao sporednu stvar (kao što su crkveni spisi iz srednjeg veka).

Aleksandar Tešić se nije složio sa tvrdnjom da je nedostatak pisanih izvora razlog što slovenske mitologija nije više korišćena u masovnoj kulturi – on napominje da je isto i sa srednjevekovnim periodom gde postoje pisani izvori, ali se sama tema retko obrađuje. “Da li je razlog politika ili nešto od pre toga, ja ne znam”.

Jedno od pitanja koje su dobili učesnici tribine bilo je i: “Koje bi mitsko biće bilo najzahvalnije za filmovanje”, a svi su se složili da bi bilo dobro utkati u priču više mitskih bića (od vampira i vukodlaka, preko Todoraca i ostalih), pošto ih imamo dosta i izuzetno su živopisna.