Odraz strave

Na festivalu ODRAZ STRAVE horor filmovi inspirisani delima srpskih pisaca

Malo je ili nedovoljno poznato da su prvi srpski filmovi iz žanra horora Darovi moje rođake Marije (1969) i Leptirica (1973) – oba snimljena u režiji proslavljenog reditelja Đorđa Kadijevića – bili inspirisani proznim delima srpskih pisaca.

Prvi film je nadahnut pripovetkom „Zapis o darovima moje rođake Marije“ Momčila Nastasijevića, dok je drugi zasnovan na pripoveci „Posle devedeset godina“ Milovana Glišića.

Sredinom ovog meseca u Beogradu će biti održan filmski festival „Odraz strave“, koji organizuje Klub SKAZ, a čiji će glavni deo biti posvećen upravo navedenim filmskim ostvarenjima.

Uz projekcije oba filma, festival će činiti i prateće tribine na kojima će, uz poznata imena srpske fantastike i filmske kritike, učešće uzeti i reditelj Đorđe Kadijević.

Film Darovi moje rođake Marije je prvo televizijsko ostvarenje snimano filmskom tehnikom, vanstudijski i u eksterijeru, a na predstojećem festivalu, ovaj film će po prvi put za svoje 53 godine postojanja, doživeti bioskopsku projekciju.

Organizatori festivala „Odraz strave“, pored fokusa na pionirskim i klasičnim delima srpskog filmskog žanrovskog stvaralaštva, žele da jedan segment posvete i aktuelnim stremljenjima mladih, neafirmisanih autora.

Tim povodom, raspisan je konkurs za kratka, jednominutna filmska ostvarenja u žanru horora. Poput traženih dela i propozicije konkursa su, takođe, svedene. Traže se filmovi čije trajanje nije duže od 60 sekundi (ne računajući odjavne špice), dozvoljeni su svi formati, a jedini uslov je da se u filmu na bilo koji kreativan način upotrebi ogledalo.

Od svakog autora se očekuje da svoj film postavi na Instagram profil i pored naslova filma taguje @skaz.klub uz hešteg #odrazstrave.

Najbolji film biće nagrađen „Ogledalom strave“ koje je dizajnirao i napravio umetnik Veroljub Veve Milovanović. Prijave traju do 15. decembra 2022.