Objavljena šesta knjiga “Autostoperskog vodiča”

Oin Kolfer - JOŠ SAMO OVO...Zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna, na policama domaćih knjižara osvanuo je šesti deo kultnog serijala “Autostoperski vodič kroz galaksiju” Daglasa Adamsa (1952-2001). Roman “Još samo ovo…” napisao je 2009. godine Oin Kolfer uz dozvolu Adamsove udovice, a knjiga je insipirisana nekim avanturama Artura Denta viđenim u četvrtom delu serijala, romanu “Doviđenja i hvala na svim ribama”:

“Taman kada je konačno uspeo da se vrati kući, na Zemlju, Artur Dent shvata da nije izmakao sudbini – Vogoni su se takođe vratili s namerom da ovog puta unište našu planetu u ovom ali i u svim alternativnim univerzumima. Artur je primoran ponovo da beži. Igrom slučaja sa svojim prijateljima naći će se na intergalaktičkom vikinškom brodu čiji je vlasnik Vovbager Beskonačno Produženi – besmrtnik sa samoubilačkim nagonom i savršenim talentom za vređanje ostatka sveta. I tako se autostoperska odiseja nastavlja…”
 
Iako je prvobitno bilo zamišljeno da se serijal okonča petom knjigom “Uglavnom bezopasni”, Daglas Adams pred sam kraj svog života, ipak, otkriva želju da napiše šestu knjigu. U jednom intervjuu je naglasio da je svestan da se “Uglavnom bezopasni”, završava na neočekivano mračan način i da bi bilo dobro da se u šestoj knjizi završnica prikaže u malo optimističnijem svetlu. Na žalost, u tom naumu ga je sprečila iznenadna smrt, a priliku da ostvari njegovo zaveštanje dobio je Oin Kolfer, autor serijala romana o Artemisu Faulu.

Oin Kolfer je irski pisac rođen 1965. godine. Svetsku slavu stekao je serijalom romana o negativcu Artemisu Faulu, ali i zahvaljujući drugim svojim knjigama pisanim za decu, koje gotovo po pravilu završavaju na Njujork Tajmsovoj listi najprodavanijih. Oin piše scenarija za pozorišne predstave, koje se izvode širom Irske, a sa porodicom živi u rodnom Veksfordu.