Objavljena dvanaesta knjiga iz serijala “Točak vremena”

Izdavačka kuća “Laguna” objavila je roman “Oluja na obzorju”, dvanaesti deo jednog od najslavnijih serijala epske fantastike “Točak vremena” Roberta Džordana.

“Sećanje na svetlost”, poslednju knjigu serijala “Točak vremena” delimično je napisao Robert Džordan, pre svoje prerane smrti 2007. godine. Džordanova urednica i supruga, Harijet Makdugal, odabrala je mladu zvezdu epske fantastike Brendona Sandersona da završi knjigu. Međutim, razmere i grandioznost Džordanovog dela zahtevali su da taj poslednji roman bude podeljen u tri toma. Prvi od njih pod nazivom “Oluja na obzorju”, za srpsko tržište je dodatno podeljen na dva dela.

Na sajtu izdavačke kuće “Laguna”, knjiga se najavljuje sledećim rečima: “U ovom veličanstvenom epu otpočinje dramatična završnica najvećeg fantazijskog serijala našeg vremena. Rand al’Tor, Prvorođeni zmaj, uspinje se da ujedini zamršenu mrežu zavađenih naroda, kako bi ih pripremio za predstojeću Poslednju bitku. Ali dok on istovremeno pokušava da zaustavi seanšansku najezdu, nadajući se da će uspeti da sa njima sklopi privremeno savezništvo, njegovi prijatelji nemoćno i užasnuto posmatraju kako se srcem Prvorođenog zmaja širi tama. Tarmon Gai’don, Poslednja bitka, vreba na obzorju, a čovečanstvo i dalje nije spremno za nju.”

Robert Džordan (1948-2007) ili Džejms Oliver Rigni kako mu je zapravo pravo ime, rođen je u Čarstonu u Južnoj Karolini. Diplomirao je na Vojnom fakultetu Južne Karoline, na odseku za fiziku. Po završetku studija radio je kao nuklearni inženjer za vojsku SAD-a. Dva puta je služio vojsku u Vijetnamu 1968. i 1970. godine za šta je odlikovan sa tri ordena. Svetsku slavu stekao je zahvaljujući serijalu “Točak vremena” koji je samo u Severnoj Americi prodat u preko 14 miliona kopija. Pored ovog serijala, napisao je i niz romana posvećenih kultnom junaku Konanu.

Brendon Sanderson (1975) je američki pisac i jedan od najboljih autora epske fantastike mlađe generacije. Autor je trinaest knjiga, a ranije su na srpskom štampana njegova tri romana iz serijala “Red magle”. Za svoje stvaralaštvo dva puta je nominovan za uglednu nagradu “Džon V. Kembel”.