Objavljen roman “Na čudnijim plimama”

Tim Pauers - NA ČUDNIJIM PLIMAMASirius izdavaštvo, najmlađa domaća izdavačka kuća posvećena fantastičkoj literaturi, objavila je roman “Na čudnijim plimama” Tima Pauersa. To je druga od tri Pauersove knjige za čije prevođenje i objavljivanje Sirius izdavaštvo ima otkupljena prava. Prethodno je objavljen roman “Gozba kod Devijanta”, a uskoro bi trebalo da pod etiketom ove izdavačke kuće, domaćoj čitalačkoj publici bude predstavljena i knjiga “Kapije Anubisa”.

Roman “Na čudnijim plimama” donosi avanturističku priču sa jakim natprirodnim i okultnim elementima smeštenu na početak 18. veka – vreme kada je legendarni gusar Crnobradi širio užas Karipskim morem. Priča prati dvadesetosmogodišnjeg lutkara Džona Šandanjaka u pokušaju da se trgovačkim brodom domogne obala Jamajke, ali iznenadni napad gusara i bitka u kojoj on ranjava gusarskog kapetana, u potpunosti menja njegov život i odvodi ga u pustolovinu prepunu vudu magije, duhova i spektakularnih pomorskih bitaka u kojima pored živih, učestvuju i mrtvi pomorci.

Ovaj roman je poslužio kao inspiracija za stvaranje legendarne kompjuterske igre “The Secret of Monkey Island”, a mnogi njegovi elementi korišćeni su u filmskom serijalu “Pirati sa Kariba”, čiji četvrti deo nosi upravo naziv “Na čudnijim plimama”.

Knjigu je preveo Sebastian Adanko, naslovnicu je ilustrovao Željko Pahek, a pogovor, koji u celosti možete pročitati na forumu sajta Art-Anima, potpisao je Zoran Jakšić.