Objavljen roman “Dveri kuće mrtvih” Stivena Eriksona

Stiven Erikson - DVERI KUĆE MRTVIHIzdavačka kuća Laguna je nedavno objavila roman “Dveri kuće mrtvih” maestralnog kanadskog pisca epske fantastike Stivena Eriksona. Knjiga čini drugi deo serijala “Pripovesti iz Malaške knjige Palih” i donosi priču koja se hronološki nadovezuje na priču iz prvog dela serijala, “Mesečevi vrtovi”:

U ogromnom osvojenom kontinentu Sedam gradova, u svetoj pustinji Raraku, proročica Ša’ik i njeni sledbenici spremaju se za odavno predskazani ustanak Vihor. Taj krvožedni vrtlog fanatizma, dotad neviđenog obima i svireposti, uvući će Malaško carstvo u jedan od najkrvavijih sukoba u istoriji, u kojem će se menjati sudbine i stvarati legende…

“Dveri kuće mrtvih” kritika ocenjuje kao delo koje kvalitetom nadilazi “Mesečeve vrtove” u gotovo svakom pogledu: radnja je kompleksnija, likovi su bogato oslikani, dijalog je svež i verodostojan, a istorija i mitologija stvorenog sveta nastavljaju da zadivljuju originalnošću.

Stiven Erikson je završio studije arheologije i antropologije. Nakon višegodišnjeg boravka u Velikoj Britaniji, vratio se u Kanadu i sada živi u Vinipegu. Njegov prvi roman “Mesečevi vrtovi” bio je nominovan za Svetsku nagradu za fantastiku 1999. godine.