Laura Barna - Pad klavira

Objavljen roman “Pad klavira” Laure Barne

Podelite sadržaj:

Laura Barna - Pad klaviraU izdanju “Zavoda za udžbenike” upravo je objavljen dugo očekivani roman Laure Barne “Pad klavira”. Ovo delo inspirisano je rušenjem porodične kuće našeg najpoznatijeg predratnog filologa i istoričara religije Veselina Čajkanovića, i bukvalnim i simboličkim padom jednog klavira koji se tom prilikom dogodio.

Značaj ovog trenutka, autor predgovora Petar Arbutina opisao je rečima: “Mitsko središte kuće je ognjište (kako je tvrdio Veselin Čajkanović tragajaući za srpskim mitološkim istočnicima), tačka ‘alef’ dobre energije, duhova predaka, dobrih i loših dana i godina. Kada su mitovi zajedno sa ognjištem otišli u knjige, središte građanskih kuća (onih bolje stojećih) bio je klavir”.

“Ovo je u stvari roman o istoriji jedne porodice, njenom usponu i padu, ali i odnosa društva prema ličnostima koje su doprinele duhovnom i kulturnom napretku nacije”, za sajt Art-Anima je izjavila Laura Barna. “Ovo je roman i o istoriji jednog klavira kao metafore za nemila i nepravedna dešavanja u predratno i posleratno doba, ali izgleda – u svako naše tužno doba, pa i sadašnje.”

U romanu su oživljene mnoge istorijske ličnosti; glavni junak je akademik Veselin Čajkanović, a pored njega, tu su brojni pisci, slikari, naučnici, vajari i glumci, koji su stvarali u umetničkoj koloniji na Topčiderskom brdu. Autorka ih povampiruje i pruža im mogućnost da iz senke posmatraju čin rušenja pomenute kuće, kao jednu od posledica višedecenijskog urušavanja celokupne srpske kulture i građanskog društva.

Roman otvara dolazak književnice i helenistkinje Anice Savić Rebac 1932. godine na Filozofski fakultet, na koji donosi svoju disertaciju “Predplatonska erotologija”. Za mentora bira akademika Veselina Čajkanovića i od tog trenutka, njihove sudbine započinju čudesni koloplet, uporno se preplićući kroz priču o natprirodnim entitetima sve do današnjih dana, odnosno, 15. marta 2012. godine i rušenja Čajkanovićeve kuće.

Laura Barna, pripovedač, romansijer i esejista, rođena je 1964. godine. Od 1995. godine objavljuje prozna ostvarenja, studije i stručne radove iz istorije umetnosti u književnoj periodici. Za knjigu “Crno telo” (2007) dobila je nagradu “Miroslav Dereta”. Za romansiranu biografiju Isidore Sekulić “Moja poslednja glavobolja” (2008) dobila je nagrade “Branko Ćopić” i “Dimitrije Mitrinović”, a našla se i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Njen književni opus čine, takođe, i dela iz domena fantastike “Protovir” (2003), “Dijalog o kamenu” (2008), “Četiri elementa” (2009) i “Đorđoneova kletva” (2011).

Pripovetka “Topčiderski rubin” Laure Barne nastala na skicama romana “Pad klavira” objavljena je u antologiji priča o vampirima “U znaku vampirice” (2012), koju je priredio Goran Skrobonja.