Vilijem Golding - Naslednici

Objavljen roman “Naslednici” Vilijema Goldinga

Vilijem Golding - NasledniciBeogradska izdavačka kuća “Laguna” objavila je za srpsko tržište roman “Naslednici”, slavnog britanskog pisca Vilijema Goldinga.

Ovaj roman, objavljen prvi put još 1955.godine, žanrovski se može svrstati u nekoliko kategorija – naučna fantastika, alternativna istorija i roman o praistoriji.  

Pisac pripoveda o poslednjem plemenu naendertalaca koje biva istrebljeno od tehnološki i intelektualno superiornijih ali brutalnih homo sapiensa, rase u ekspanziji.

Golding u ovom romanu nastavlja da postavlja pitanja koja je bio postavio u svom prvencu “Gospodar muva” – o pravoj prirodi civilizacije, nasilju kao društvenom kodu ali i otvara pitanje odnosa i (ne)mogućnosti dijaloga između rasa i kultura, tako da, iako je ovaj roman napisan pre skoro šezdeset godina, ostaje vrlo aktuelan sve do danas.

Ser Vilijam Golding (1911-1993), britanski romanopisac i pesnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1983), kao i prestižne Bukerove nagrade za književnost (1980), svetsku slavu stekao je romanom “Gospodar muva” (1954).

Kao zajednički imenitelj brojnih dela ovog plodnog pisca neretko se navodi žanr alegorijskog romana, kao i obilje aluzija na klasičnu književnost, mitologiju i hrišćansku tradiciju. Mnoga Goldingova dela, uključujući i roman “Gospodar muva”, adaptirana su za film i televiziju.