Oliver Jovanovic - Votum

Objavljen novi roman Olivera Jovanovića – ”Votum”

U izdanju Centra za kulturu opštine Zaječar, nedavno je objavljen novi roman Olivera Jovanovića pod nazivom “Votum”. Reč je o delu takozvane tvrde naučne fantastike, u kome je akcenat stavljen na problem komunikacije u najširem smislu.

Svetom poznog XXI veka hara veštački izazvana pandemija novog oblika afazije (bolesti koja se prenosi naslednim faktorom, odgovorne za odsustvo sposobnosti govora). Modifikovani virus prenosi bolest s čoveka na čoveka, oštećujući moždane centre zadužene za prepoznavanje vizuelnih simbola, što dovodi do nemogućnosti pisane komunikacije. Budući da čovečanstvo doznaje da pandemija neće zamreti nakon nekoliko godina, niti decenija, već možda tek kroz više stotina vekova, doneta je odluka o izgradnji specijalne baze pod imenom “Votum”.

Baza je složeno, potpuno samoodrživo (gotovo živo) podzemno postrojenje i sklonište sa uspavanim pripadnicima ljudske rase, koji čekaju bolje dane, okončanje surove pandemije i početak svoje davno programirane misije – “ispunjenje zaveta o povratku reči”.

Nakon 60.000 godina, dočekaće ih jedan sasvim bizaran svet a ubrzo će otkriti i da tu novu Zemlju dele sa izvesnim zagonetnim tuđinima koji ni u kom slučaju nisu deo biosfere nekada poznate planete.

Autor skromno upozorava da “Votum” nije dopadljiva knjiga koja podilazi čitaocu: “Teška je i nabijena naučnim podacima, dok ljudski likovi više liče na skice, krokije… Možda je to tako i zato što uvek nastojim da u svojim delima – barem kada govorimo o SF žanru – kao glavne likove više istaknem ideje nego ljude. Ljudi su tu češće dekor – ideje su nosioci radnje”, kaže Jovanović.

Roman je štampan u 400 primeraka, a deo tiraža uskoro će se naći u bibliotekama širom zemlje. Ostatak će moći da se naruči od autora putem mail adrese: jovanovic.oliver@gmail.com.

Oliver Jovanović je rođen u Zaječaru 1967. godine. Kratke priče je objavljivao u časopisima “Galaksija” i “Reč i misao”, pesme u časopisu “Razvitak”, a priče i tekstove iz oblasti nauke na sajtu “Astronomija”. Do sada je objavio desetak knjiga različitih tematika, među kojima i zbirku SF priča “Grotlo” (Tardis, 2010).

Na sajtu Art-Anima možete pročitati tri Jovanovićeve naučnofantastične priče: “Grotlo“, “Kota 905” i “Srebrno ogledalo“.

Oliver Jovanovic - ''Votum''
Oliver Jovanović – ”Votum”