Zoran Živković

Živkoviću dodeljena nagrada ”Stanislav Lem” za fantastiku u književnom delu

U petak 24. aprila na Novosadskom salonu knjiga, izdavačka kuća “Solaris” dodelila je Zoranu Živkoviću novoustanovljenu nagradu “Stanislav Lem” za odnegovanu fantastiku u književnom delu. Odluku o prvom laureatu, doneo je žiri u sastavu: dr Svetislav Jovanov – teoretičar književnosti i teatrolog, Saša Radonjić – pisac, Nebojša Burzan – izdavač. Priznanje u vidu vrhunskog švajcarskog časovnika futurističkog dizajna i plakete, Živkoviću su uručili Svetislav Jovanov i direktorka IKC Solarisa Brankica Đukić.

Žiri je imao u vidu da je Zoran Živković, pre svega kao romansijer, a potom i kao hroničar literature sa obeležjima fantastike i naučne fantastike, domaće i svetske, odigrao dragocene i nezamenjive uloge, čime je oplemenio srpsku književnu baštinu na nesamerljiv način.

Živković je do sada napisao 22 knjige i jedan je od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca. Njegov roman “Biblioteka” nagrađen je prestižnom “Svetskom nagradom za fantastiku” (World Fantasy Award). Priče su mu objavljivane u antologijama i časopisima u SAD, Engleskoj, Japanu, Poljskoj, Finskoj, Danskoj, Francuskoj i Mađarskoj. Dve Živkovićeve priče emitovane su na programu britanskog radija BiBiSi: “Voz” (2005) i “Budilnik na stočiću” (2007). Televizija Studio B emitovala je seriju “Sakupljač” snimljenu prema ciklusu “Dvanaest zbirki i čajdžinica”.

Živkovićeva dela izučavaju se na severnoameričkim univerzitetima, a osim što u svom stvaralaštvu neguje tradiciju sredenjoevropske fantastike, Živković je neizmeran doprinos fantastičkoj vrsti književnosti dao i kao urednik edicija “Kentaur” i “Polaris” u kojima je objavljeno preko 200 naslova, ali i kao teoretičar književnosti i autor jedne od svojevremeno najkompletnijih i najkompetentnijih enciklopedija naučne fantastike na svetu.

Izdavačka kuća “Solaris” je krajem prošle godine započela projekat objavljivanja izabranih dela velikana poljske i svetske književnosti Stanislava Lema. Objavljen je njegov čuveni roman, po kome je i imenovana izdavačka kuća “Solaris”, a simultano je ustanovljena i nagrada “Stanislav Lem”.

Kao sledeći korak u pravcu afirmacije Lemovog dela, novosadski izdavač, planira produkciju pozorišne predstave koja će predstavljati dramsku adaptaciju romana “Solaris”. Predstava bi trebalo da se igra u amfiteatru na “Spensu” koji će dobiti dopunsku funkciju, fizionomiju i dimenziju Gradskog alternativnog pozorišta. Preliminarni razgovori sa upravom “Spensa” i resornim ljudima u Skupštini Novog Sada su već obavljeni, a inicijativa je naišla na punu podršku, pa postoje dobri izgledi da će već naredne sezone predstava biti premijerno izvedena u novoustanovljenom pozorištu.

Urucenje nagrade Stanislav Lem Zoranu Zivkovicu
Uručenje nagrade ”Stanislav Lem” Zoranu Živkoviću