Laura Barna - Crveni presek

Objavljen novi roman Laure Barne ”Crveni presek”

U izdanju Službenog glasnika, objavljena je nova knjiga Laure Barne „Crveni presek“.

Reč je o delu posvećenom najvećem srpskom impresionisti Kosti Miličeviću, i njegovoj slici „Vido“ iz 1919. godine, stradaloj u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata. Ipak, roman ukazuje da je umetničko delo neuništivo i kad mislimo da je uništeno, jer je život Veliki Kreator nezamislivih čuda!

Ovo je roman o pisanju romana i o tragičnoj sudbini najvećeg srpskog slikara. Takođe, to je roman potrage za događajima, i onim savremenim ali i onim iz prošlosti, koje pisac kroz nametnutu mu igru, u koju je uvučen spletom čudesnih okolnosti, prikuplja i od njih gradi priču.

Izvesni Matematičar u svom iznajmljenom stanu, u nekadašnjoj prvoj Srpskoj crtačkoj školi, otkriva sedam crteža velikog umetnika i igrom kombinatorike bira aktere i bizaran način na koji će im ostaviti crteže, svestan da će ih tek oni, svojim jakim senzibilom, sklopiti u jednu sliku kao magični pazl – čuvenu sliku “Vido”.

Lauri Barni, književnici i istoričarki umetnosti, ovo nije prvi put da radnju svog romana posveti jednoj slici. Ranije je isto učinila u romanu  „Đorđoneova kletva“, kada je ulogu glavnog protagoniste dodelila slici Đorđonea Barbarelija „Oluja“.

Roman „Crveni pesak“ trenutno se prevodi na mađarski jezik.