Brendon Sanderson - Reči blistavosti

Objavljen novi roman Brendona Sandersona ”Reči blistavosti”

Podelite sadržaj:

U izdanju Lagune upravo je objavljen novi roman bestseler autora Brendona Sandersona – „Reči blistavosti“ (Words od Radiance). Reč je o nastavku hit romana epske fantastike „Put kraljeva“ iz 2010. godine, odnosno drugom delu serijala „Arhiva olujne svetlosti“.

Sandersonovi planovi su da serijal obuhvati deset knjiga, a činjenica da je prvi roman već po objavljivanju dospeo na prvo mesto Njujork Tajmsove liste najprodavanijih knjiga i zavredio odlične recepcije kritike, obećava da bi u dogledno vreme i serijal mogao dobiti epitet kultnog u žanru epske fantastike. Naročito ako se ima u vidu da je i roman „Reči blistavosti“ dobio odlične kritike, i da je četrdesetogodišnji Sanderson prepoznat kao jedan od najznačajnijih izdanaka novog talasa epske fantastike koji redefiniše žanr i uzdiže ga na viši nivo kvaliteta.

Romanom „Reči blistavosti“ nastavlja se priča o burnim političkim previranjima na Rošaru, stenovitom svetu neprestanih olujnih vetrova, i donosi odgovore na mnoga pitanja postavljena u prvom delu.

Pre šest godina, Ubica u belom, najamnik tajanstvenih Paršendija, ubio je aletskog kralja baš u noći kada se slavio sporazum između ljudi i Paršendija. Tako su aletski visoki kneževi položili Zavet osvete i pošli u rat.

Sada Ubica u belom opet napada vladare širom Rošara, služeći se svojim zagonetnim moćima da osujeti sve telohranitelje i utekne progoniteljima. Njegova glavna meta je visoki knez Dalinar, za kojeg se smatra da poseduje prava moć aletskog prestola. Njegova vodeća uloga u ratu protiv Paršendija deluje kao dovoljan razlog, ali Ubičin gospodar zapravo ima daleko dublje pobude.

Zbog velikog obima, roman „Reči blistavosti“ na srpskom jeziku objavljen je u dva toma.

Brendon Sanderson rođen je 1975. godine u Linkolnu, Nebraska. Diplomirao je engleski jezik na univerzitetu Brigam Jang. Na istom univerzitetu je 2004. godine završio master iz kreativnog pisanja. Dobitnik je nagrade „Dejvid Gemel“ za roman „Put kraljeva“. Poznat je i po tome što je nakon smrti legendarnog Roberta Džordana, po pozivu, dovršio njegov serijal „Točak vremena“.