Naomi Novik - Uprooted

Razgovor o romanu epske fantastike ”Uprooted” Naomi Novik

„Fantastična čitaonica“ Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ nastavlja se nakon dva meseca letnje pauze. U ponedeljak 26. septembra 2016. (19h) u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, biće upriličen razgovor o knjizi „Uprooted“ Naomi Novik. Razgovor će voditi Bojan Butković.

Ovo delo donelo je autorki Naomi Novik prestižne nagrade „Nebula“, „Lokus”, nagradu Mitopoetskog društva a proteklog vikenda i „Britansku nagradu za fantastiku“ u kategoriji za najbolji roman epske fantastike.

„Šta god da si čula po drugim selima — ne jede naš Zmaj te devojke koje odnese. Jave se one ponekad, po prolaznicima koji se zadese. Pričaju ljudi o nama kao da prinosimo ljudske žrtve, i kao da je ono pravi zmaj. Ništa to nije tako: jeste on volšebnik i jeste besmrtan, ali i dalje je čovek, i naši bi se očevi nadigli i zatukli ga kad bi jeo jednu od nas svakih deset godina. Štiti on nas od Šume, i na tome smo mu zahvalni, ali neka hvala.“

Anješka voli svoj dom u dolini, tiho seoce, svetle šume i blistavu reku. Ali izopačena Šuma je blizu, puna zlonamerne sile, i njena senka se pruža preko Anješkinog života.

Anješkin se narod uzda u surog volšebnika koga zovu Zmaj da ih čuva od silne Šume. Za tu uslugu on naplaćuje užasnu cenu: jednu devojku uzima da ga služi na svakih deset godina, što je sudba skoro pa užasna kao i gubljenje u Šumi.

Sledeći izbor se primiče, i Anješka se plaši. Ona zna, svi već znaju, da će Zmaj uzeti Kasju: lepu, milu, hrabru Kasju, koja je sve što Anješka nije, i nadraža joj je prijateljica ne celome svetu. I tome pomoći nema.

Anješka se plaši, ali pogrešno. Zmaj kada dođe, neće uzeti Kasju.

Naomi Novik je studirala književnost i programiranje. Tokom rada na dizajnu igre Neverwinter Nights: Shadow of Undrentide shvatila je da će joj tastatura ipak bolje služiti za pisanje romana. Voli istoriju, naročito period Napoleonovih ratova što je istraživala kroz serijal „Temerer“, alt-istorijsku epsku fantastiku u svetu Komonvelta – sa zmajevima. „Uprooted“ („Presađena“ ?) nas vodi u sasvim drugačiji svet slovenske mitologije, folklora i bajke.