Stanislav Lem - Solaris

Novo izdanje ”Solarisa” Stanislava Lema

Podelite sadržaj:

Stanislav Lem - SolarisNe dešava se često na srpskom izdavačkom nebu da jedna izdavačka kuća imenovana po nekom književnom delu, objavi baš to ostvarenje. Ovih dana upravo je nešto takvo postigla poznata novosadska izdavačka kuća “Solaris”, koja je objavila novo izdanje kultnog naučnofantastičnog romana Stanislava Lema iz 1961. godine.

Lemov “Solaris” jedinstvena je pojava u književnoj fantastici, koja je uveliko nadmašila žanrovske okvire i probila se u sferu svevremenih klasika.

Opisujući susret čoveka sa planetom Solaris, prekrivenom okeanom koji predstavlja zaseban visokointeligentni entitet, Lem u ovom romanu preispituje čovekove sposobnosti u osvajanju kosmičkih prostora, njegove uzaludne pokušaje da komunicira sa vanzemaljskim životom, ali i sposobnosti da se suoči sa mračnim stranama sopstvene podsvesti.

Po motivima ovog romana Andrej Tarkovski je 1971. godine snimio istoimeno filmsko remek delo, dok je Stiven Sodeberg ekranizacijom iz 2002. godine zabeležio znatno skromniji rezultat.

Stanislav Lem (1921-2006) poljski je pisac. Studije medicine završava 1948. godine, ali se lekarskom praksom bavi sasvim kratko, posvetivši se profesionalnom pisanju. Svetsku slavu stekao je svojim romanima koji su svrstani među najznačajnija ostvarenja iz domena naučne fantastike. Njegova dela prodata su u preko 8 miliona primeraka širom sveta i prevedena na 40 jezika. Pored naučne fantastike, pisao je bajke, pesme, pripovetke, eseje i filozofske rasprave.

 

Stanislav Lem - Solaris