Piknik pored puta - Braća Strugacki

Novo izdanje romana PIKNIK PORED PUTA Braće Strugacki

Prvi put objavljen 1972. godine, Piknik pored puta se i dalje smatra jednim od najvećih romana naučne fantastike. Ovo delo je upravo doživelo novo izdanje na srpskom jeziku zahvaljujući Plato izdavaštvu a za prevod sa ruskog pobrinuo se Milan Čolić.

Radnja romana prati događaje koji se odvijaju deset godina nakon što Zemlju na šest različitih mesta nakratko posete vanzemaljci. Mesta na kojima su se vanzemaljci pojavili, naučnici nazivaju Zonama posete, a karakteristična su po izmenjenim zakonima fizike i negostuljibivosti prema zemaljskim oblicima života.

Zone postaju prostor na kom se susreću ljudsko i vanzemaljsko, racionalno i volšebno. Zbog osobina koje se graniče sa magijom ove oblasti postaju predmet interesovanja ne samo naučnih nego i političkih, vojnih i kriminalnih organizacija koje na različite načine pokušavaju da se domognu skrivenih artefakata.

Zbog opasnih i okultnih sila kojima su Zone ispunjene jedini koji se upuštaju u potragu i istraživanje sada nepoznatog prostora jesu stalkeri – ljudi spremni ili primorani da žrtvuju svoje i živote svojih najbližih kako bi došli do ostvarenja najvećih želja.

Andrej Tarkovski je 1979. godine prema knjizi snimio kultni film Stalker, a knjiga je poslužila kao inspiracija za popularnu video igru S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl.

Boris i Arkadij Strugacki najslavniji su autori ruske naučne fantastike. Njihova dela uvrštene su u sve bitnije antologije ruske proze XX veka.

Braća su počela zajedno da pišu 1950-ih godina i u to vreme negovali su kosmičku fantastiku. Nakon 1962. godine okreću se socijalnim i filozofskim motivima. Njihovi romani su konstantno bili podvrgnuti cenzuri, zbog kritike sovjetskog totalitarizma. Brojne generacije ruskih intelektualaca odgojene su na njihovoj prozi.

Arkadij se od početka bavio pisanjem. Boris je prvo završio astronomiju, i neko vreme su astronomija i računari bili njegov životni poziv. Ipak, sredinom 1960-ih u potpunosti se okreće pisanju sa Arkadijem. Njihova dela prevedena su na brojne svetske jezike, a veliku popularnost su stekli i u bivšoj Jugoslaviji.