Viktor Peljevin

Novi roman Viktora Peljevina 4. septembra

Viktor PeljevinNovi roman jednog od najpopularnijih savremenih ruskih pisaca Viktora Peljevina (1962) pojaviće se u ruskim knjižarama 4. septembra, javlja Itar-Tass a prenosi Beta.

“Nova knjiga Peljevina nije roman u pravom smislu te reči. To je pre filozofski traktat, oživljen umetničkim sižeom”, rekao je za rusku novinsku agenciju Itar-Tass književni redaktor knjige, pesnik Maksim Lavrentjev.

U izdavačkoj kući “Eksmo” je roman čiji naslov na ruskom glasi “Ljubov’ k trem cukerbrinam” okarakterisan kao dinamična elegija savremenog doba, u kojoj su odraz našli svi najvažniji informacioni trendovi, a pre svega dešavanja u Ukrajini, zavisnost od interneta i društvenih mreža, informaciono ropstvo, potrošačka kultura i terorizam.

Viktor Peljevin završio je Moskovski fakultet za energetiku, a studirao je i književnost. Već prvim romanom “Omon Ra” (1992) privukao je pažnju književnih kritičara i bio nominovan za nagradu Buker.

Usledile su knjige “Život insekata”, “Čapajev i Praznina”, “Generacija P”, “Dijalektika prelaznog perioda. Iz niotkuda u nikuda”, “Sveta knjiga vukodlaka”, “Šlem užasa”, “Empire V”, “P5”, “t”, “Sok od ananasa za divnu damu”, “S.N.U.F.F.”, “Betmen Apolo”, za koje je dobio brojne nagrade i pohvale kritike širom sveta.

Književni kritičari ističu sklonost Peljevina postmodernizmu i apsurdu, kao i uticaj ezoteričkih tradicija i satirnične naučne fantastike na njegovo stvaralaštvo.

Peljevinove knjige prevedene su na mnoge svetske jezike, uključujući i srpski.