“Novi magazin” o alternativnoj istoriji u srpskoj umetnosti

Podelite sadržaj:

“Novi magazin” od 8. novembra (broj 80), donosi opsežan tekst o zastupljenosti alternativne istorije u domaćem, pre svega književnom stvaralaštvu, uz kraći osvrt na ovaj motiv u srpskom stripu i filmu.

Autor teksta, Dušan Cicvara, pravi iscrpan pregled alternativno-istorijske fikcije kod nas, posvećujući posebnu pažnju delima Ilije Bakića, Vladimira Lazovića, Gorana Skrobonje, Ljubomira Damnjanovića, Adrijana Sarajlije i Vuleta Žurića. Cicvara analizira koji su to istorijski događaji inspirisali domaće autore da im dodele “alternativne” ishode, pa tako daje primer Teslinog povratka u Srbiju pod vlašću dinastije Sinđelić (u Skrobonjinom hit romanu “Čovek koji je ubio Teslu”), apsolutne dominacije SSSR-a na celom evropskom kontinentu (“Istok” Ilije Bakića) i neobični sled istorijskih događaja do kojeg dovode dešavanja na fudbalskim terenima (u priči “Viva  la Revolucion” Adrijana Sarajlije).

U posebnom delu teksta, Cicvara se bavi još jednom tematikom koja sve više ulazi u dela domaćih i regionalnih pisaca. Reč je o zombijima, i ovde se poseban akcenat stavlja na romane “Ostrvo prokletih” beogradskog pisca Đorđa Bajića i “Kriza” zagrebačkih autora Mihalineca i Grgića.