Aleksandar Tešić

Srpska mitologija kao inspiracija

U novosadskoj knjižari “Serendipiti”, proteklog četvrtka održano je književno veče posvećeno stvaralaštvu poznatog domaćeg pisca epske fantastike Aleksandra Tešića.

On je u razgovoru sa domaćinom, mladim piscem Goranom Segedincem, publici predstavio svoju trilogiju “Kosingas” i najnoviji roman “Zmaj i Ždral”, koji su rađeni prema srpskoj mitologiji i predanju.

Bazični deo razgovora bio je posvećen zapostavljenom bogatstvu naše mitologije, a Tešić nije propustio priliku da ukaže na brojna verovanja i legende koji su se održali u korenu mnogih narodnih običaja do današnjih dana. Bogatstvo srpske istorijske i mitološke zaostavština, te njihova upotreba u savremenim literarnim ostvarenjima, podstakla je zanimljivu diskusiju, na kraju koje su se učesnici složili da je potrebno više dela u kojima se to bogatstvo koristi. Tešić je izrazio pozitivna očekivanja po tom pitanju od domaćih pisaca fantastike, a on sam će svakako ponovo dati svoj doprinos u narednom delu, kojim će zatvoriti sagu o Milošu Obiliću započetu romanom “Zmaj i ždral”.

Književno veče upriličeno u knjižari “Serendipiti”, prema najavama organizatora, biće prvo u nizu dešavanja kojima će se novosadskoj čitalačkoj publici predstaviti najznačajnija imena domaće fantastike.