Novi časopis za fantastičnu književnost

U Hrvatskoj je pokrenut novi časopis posvećen fantastičkoj književnosti. “Sirius B”, kako glasi naziv časopisa, osim sličnog naziva, logoa i žanrovske fokusiranosti, nema ništa zajedničko sa legendarnim časopisom koji je u izdanju zagrebačkog “Vjesnika” izlazio za područje bivše Jugoslavije od sredine 70-tih do kraja 80-ih godina.

“Sirius B” je časopis koji objavljuje naučnofantastične, fentezi i horor priče kako hrvatskih autora i autora iz regiona, tako i svetski proslavljenih stvaralaca žanrovske književnosti. Uz neobjavljene klasike žanra, na stranicama novog časopisa mogu se čitati i dela brojnih savremenih autora.

Jedan od ciljeva koje je uredništvo postavilo pred sebe je da “Sirius B” redovno, iz broja u broj, donosi kratke priče ovenčane najznačajnijim svetskim nagradama za žanrovsku književnost, kao što su “Hugo”, “Nebula” ili “Lokus”. Tako se već u premijernom broju predstavljaju nagrađena dela proverenih majstora fantastičkog pera Harlana Elisona, Tima Prata, Judži Foster, Rejčel Svirski, Erika Džejmsa Stouna i Paola Baćigalupija.

Uz priče, novele i romane u nastavcima, časopis donosi i recenzije novih izdanja, škole pisanja, kritičke osvrte, kao i razne zanimljivosti iz sveta fantastike.

Izlazak drugog broja “Siriusa B” najavljen je za zagrebački sajam knjiga Interliber, 08. novembra 2011. godine.