Novčić sudbine - Ivana Nešić

NOVČIĆ SUDBINE – završni deo serijala ”Zelenbabini darovi” Ivane Nešić

Nedavno se u izdanju Kreativnog centra pojavila treća i poslednja knjiga Ivane Nešić u serijalu o dečaku Miki, kornjači Paunu i tajanstvenim bićima maljucima, Novčić sudbine.

Prva knjiga ovog serijala, Zelenbabini darovi, mnogima je već vrlo dobro poznata jer je ušla u program lektire za 5 razred.

Iako Mika kroz sve tri knjige uporno ne želi da bude heroj, niko ga ništa ne pita. Neko bi možda rekao, a neko možda i jeste rekao, da mu je takva sudbina. Ipak, Miku ta reč pomalo žulja, jer ne želi da poveruje da nije gospodar svoje sudbine. I tako, polazeći na naizgled beznačajnu misiju povraćaja slomljenog roga maljutka Pahuka, Mika polazi na mnogo ozbiljnije putovanje: potragu za odgovorom na pitanje da li je naša sudbina unapred zapisana. Na tom putu će se susresti s vilama, todorcima i, na kraju, onim ko mu može dati taj odgovor.

Kritika romane Ivane Nešić svrstava među najznačajnija savremena domaća ostvarenja fantastike za decu, a teoretičarka književnosti prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović ih ubraja među dela koja su dovela do vrednosnog i recepcijskog preokreta u okviru dečje književne fantastike kod nas.

Roman Zelenbabini darovi ovenčan je nagradom „Neven“ za najbolju dečju knjigu u 2013. godini, dok je Tajna nemuštog jezika nagrađena prestižnim priznanjem Zmajevih dečjih igara „Rade Obrenović“ za 2014. godinu.

Zajedno sa Novčićem sudbine, Kreativni centar je objavio nova izdanja prva dva romana iz trilogije. A čitav serijal o Miki i maljucima pojavio se u novom ruhu zahvaljujući likovnoj opremi za koju je bio zadužen Dobrosav Bob Živković.

Ivana Nešić, istoričarka umetnosti i spisateljica, rođena je u Ćupriji 1981. godine, a danas živi u Beogradu. Dela su joj inspirisana pričama koje je slušala u detinjstvu, balkanskom mitologijom, lepotom i umetnošću. Pored romana Novčić sudbine, do sada je objavila četiri knjige: Zelenbabini darovi (2013), Tajna nemuštog jezika (2014), Misija: Muzej (2017) i Priče o prkosnim Srpkinjama (2018). Godinama vodi blog Obor čuda zlog praseta.

Novčić sudbine - Ivana Nešić
NOVČIĆ SUDBINE – Ivana Nešić