Radmilo Anđelković - ''Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša''

Nova zbirka Radmila Anđelkovića – ”Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša”

Doajen domaće SF scene Radmilo Anđelković je ponovo pred čitaocima sa novom zbirkom priča pod nazivom “Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša” – javlja PISB. Knjigu je objavila Nova Poetika u ediciji Novoum. Na internetu se može naručiti po ceni od 555 dinara.

Sam sadržaj otkriva neke od ideja koje su rukovodile autora da svoju zbirku ovako koncipira; naime segmenti “Objavljeno do 2000.”, “Grbovnik”, “Glavni tok” i “Radionice” vremenske su ali i stilističke odrednice priča. Knjiga se, otuda, može iščitavati i kao svojevrsni spisateljski “bildungs roman” (Anđelkovićevog bavljenja kratkom prozom), dakle delo koje prati stasavanje/liniju razvoja jednog pisca koje traje duže od dve decenije.

Svako ko se odvaži da ispisuje priče ulazi u bezvremeni tok ljudske istorije započet mnogo pre nego što je stvorena mogućnost beleženja priče. Vremena su se menjala, od usmene književnosti ušlo se u onu koja se zapisuje na svakovrsnim medijima i razastire preko čitave planete odnosno iz prošlosti seže u budućnost; ipak, osnovno pravilo čitave rabote nije se promenilo – priča mora da opčini slušaoca/čitaoca i izmesti ga iz njegove stvarnosti u neku drugu, onu koju stvara autor. Taj zadatak, paradoksalno, lak je i težak, moguć i nedostižan. Njegovo ostvarivanje opravdava sva sredstva koja autor može da zamisli i pretoči u reči. Ali, uprkos tim slobodama i širokim prostorima imaginacija, stvaranje uverljivih priča ne ide samo od sebe. Bezbroj je segmenata koji moraju da se uklope na pravi način: zaplet, karakterizacija likova, pozadine, dijalozi, refleksije, stil… Rečenom treba dodati (u slučaju ove zbirke, uz izuzetak priče “Akvarijum za zlatnog karaša”) i specifične zahteve koje nameće kratka priča kao posebna, bezmalo maniristička, prozna kategorija, izazovna i poželjna ali i mistički delikatna.

Radmilo Anđelković - ''Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša''
Radmilo Anđelković – ”Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša”