Nova knjiga Stefani Majer ”Life and Death: Twilight Reimagined”

Autorka „Sumrak sage“, Stefani Majer, upravo je objavila roman zasnovan na prvom delu popularne vampirske tinejdž-sage, ali sa zamenjenim polovima likova. U romanu su zamenjeni rodni identiteti glavnih junaka, pa je tako Bela postala Bo, a Edvard – Edit.

Izdavačka kuća „Brown Books“ je na desetogodišnjicu objavljivanja prvog romana iz serijala, 06. oktobra, publikovala specijalno izdanje tog romana sa izvrnutom verzijom priče pod nazivom “Life and Death: Twilight Reimagined”.

U romanu se Bo Svon seli u Forks i zaljubljuje u misterioznu Edit Kalen, za koju će se ispostaviti da je vampirica.

„Izvinjavam se“, poručila je Majer ljubiteljima serijala. „Znam da će se mnogi zbog ovoga buniti i kritikovati ovu priču, jer novi materijal i nije baš nov, a takođe nije ni ’Midnight Sun’“.

„Midnight Sun“ je trebalo da bude svojevrsni dodatak priči koji je napisan iz Edvardove perspektive, ali je autorka odustala od pisanja nakon što joj je manuskript ukraden pre par godina i objavljen bez njenog pristanka.

Ono što je nagnalo Stefani Majer da u novom delu napravi eksperiment sa likovima, bile su stalne kritike na račun lika Bele kao nemoćne žene koju stalno treba spašavati.

„Uvek sam verovala da se u priči ne bi ništa promenilo ukoliko bi se zamenile uloge“, rekla je autorka. A nakon što je odlučila da svoju ideju i isproba, shvatila je da joj taj eksperiment donosi pravo zadovoljstvo, pa je brzo donela odluku da napiše novi roman.

Prema njenim procenama, izvorna priča pretrpela je svega 10% izmena. One se uglavnom odnose na promenu ličnosti Boa, koji u odnosu na Belu nije toliko rečit i besan, ali jeste neurotičniji. Takođe, dodato je nekoliko novih dijaloga, a ispravljene su i neke greške koje su postojale u originalu.

Neobičan način obeležavanja deset godina od izlaska prvog romana ''Sumrak sage''
Neobičan način obeležavanja deset godina od izlaska prvog romana ”Sumrak sage”