Objavljena nova zbirka priča Ilije Bakića

Ilija Bakić: U odvajanjuZrenjaninska izdavačka kuća Agora nedavno je objavila novu zbirku naučnofantastičnih priča Ilije Bakića “U odvajanju”. Knjigu čini devet priča podeljenih u tri segmenta: “I dole”, “I gore”, “I između”. Segmenti se nominalno dešavaju na zemlji, u orbiti i u virtuelnim svetovima, a preciznija žanrovska odrednica za priče iz knjige je kiberpank ili novi/post kiberpank. Od zastupljenih proza u zbirci, četiri do sada nisu objavljivane. Urednik knjige je Nenad Šaponja.

Na zadnjoj korici zbirke “U odvajanju” piše sledeće:

“Priče iz knjige ‘U odvajanju’, Ilije Bakića vodećeg pripadnika žanrovske književnosti u savremenoj srpskoj beletristici, pokazuju da svetovi i stvarnosti u kojima njegovi junaci borave, nisu statični, već neprestano nastaju i nestaju. Ovaj pripovedač izbrušenog stila, hroničar stvarnih i mogućih događaja na granici između svetla i tame, donosi čitaocu osobenu poetiku koja nadrasta stroge odrednice žanra i otvara nove puteve za savremenu srpsku književnost.”

“Vrsni pripovedač Bakić uspeva da nenadano i vešto napravi rez i destruira (“dogovorena”) načela lepe književnosti.” Đorđe Pisarev

 

Sadržaj zbirke “U odvajanju”:

I DOLE
Oči Janusa
Odgovor
Braća po licu

I GORE
Visoka orbita
Smirnof i ja
Mreže

I IZMEĐU
Cuba 1.6
Prosjak
Tragač

 

Priča “Prosjak”, koja je 2008. godine objavljena u zbirci Gradske priče 3 – Fantastika, zastupljena je i na našem sajtu, a možete je pročitati ukoliko kliknete ovde.