Aleksandar Obradović - Karta u jednom smjeru

Nova knjiga Aleksandra Obradovića – roman ”Karta u jednom smjeru”

Izdavačke kuće Narodna knjiga iz Podgorice i Miba Books iz Beograda uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, zajedničkim snagama stale su iza objavljivanja romana “Karta u jednom smjeru” mladog bjelopoljskog pisca Aleksandra Obradovića.

“Karta u jednom smjeru” je dinamični mozaik-roman čije se čitanje može otpočeti na sedam različitih načina. Prva polovina knjige donosi šest naizgled nepovezanih priča koje se stapaju u jednu celinu. Glavni junaci ovog dela nalaze se u kupeu voza koji saobraća na relaciji Podgorica-Beograd. Svi oni imaju kartu u jednom smeru i potpuno različite sudbine koje su ih naterale da zauvek požele da odu.

Jedan od šestoro putnika ostalima predlaže igru kako bi prekratili vreme. U toj igri nudi im rečenice ispisane na parčićima papira, koje svakom od njegovih saputnika jasno daju do znanja da on o njima zna mnogo više nego što bi slučajni namernik mogao znati. Tada klupko počinje da se odmotava i junaci bivaju primorani da analiziraju svoj život i suoče se sa prošlošću od koje beže. Za neke od njih ovo putovanje će biti fatalno.

Sam autor o romanu kaže: “’Karta u jednom smjeru’ je zapravo mozaik sastavljen od ljudskih sudbina u kojem je, kao u svakom mozaiku, teško posmatrati deo odvojeno od celine. Kao što je nemoguće samo na osnovu kratkog uvida u istoriju nekog podneblja detaljno suditi o ljudima koji tu žive, tako je nemoguće i na osnovu jedne životne epizode doneti konačan sud o pojedincu. Svaki život je mozaik događaja sam za sebe i biti dobar ili loš su besmislene kategorije ako se vežu samo za pojedinačne trenutke i odluke u životu. Račun je moguće napraviti tek na kraju, kada je slika o nama potpuna. Tako i u ovom romanu, likovi nisu podeljeni na dobre i loše. Oni istovremeno imaju kapacitet da se priklone obema krajnostima, a kakvi su zapravo saznaće se onda kada se i poslednji delić slagalice uklopi u celinu.”

Knjiga “Karta u jednom smjeru” sadrži 128 stranica i uskoro će biti dostupna u svim knjižarama Narodne knjige i knjižarskog lanca Mamut u Crnoj Gori, dok će u Srbiji moći da se pronađe u knjižarskim lancima Delfi i Vulkani.

Prva promocija knjige biće održana 09. jula (20h) u knjižari Matice Srpske u Podgorici, kada će o ovom literarnom delu, pored autora, govoriti profesori književnosti Radoje Femić i Bojan Rajević. U drugoj polovini meseca biće upriličena promocija u Bijelom Polju, a tokom jeseni u planu je i predstavljanje u Beogradu.

Aleksandar Obradović - Karta u jednom smjeru
Aleksandar Obradović – Karta u jednom smjeru

Aleksandar Obradović (1986) je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Podgorici, odsek Medicina. Pisac žanrovskih i drugih priča.

Objavio knjige priča: “Snojava” i “Lim priča, čovjek zaboravlja” (zajednička knjiga priča sa Slobodanom Zoranom Obradovićem) i roman “Karta u jednom smjeru”.

Višestruko nagrađivan na međunarodnim festivalima kratkih priča, a njegova kratka prozna ostvarenja objavljivana su u brojnim regionalnim zbornicima, antologijama i časopisima.

Autor je bloga “Rulet srca i druge misterije” na kome se nalaze krimi priče o avanturama izmišljenog forenzičkog psihijatra (www.misterije.stihomgovorim.com). Prvi ciklus ovog serijala objavljivan je u nastavcima u dnevnim novinama “Blic”, izdanje za Crnu Goru.

Aleksandar Obradović
Aleksandar Obradović