Nova godina uz orkovske specijalitete

Ukoliko još uvek nemate najjasniju ideju kakva jela biste mogli  pripremiti za novogodišnje praznike, možda će vam šaljivi recepti iz “Fantastičnog kuvara” Ranka Trifkovića u tome barem malo pomoći.
Od 31. decembra 2011. do 03. januara 2012. godine na sajtu Art-Anima ekskluzivno će biti objavljene četiri Trifkovićeve kratke fantastične priče pisane u formi orkovskih kulinarskih recepata.
Tako ćete biti u prilici da iz prve ruke saznate kako se priprema grifonski ragu, mandragora i drugo povrće, gozba od glista i alaska čorba, ali i da saznate na koji način pribaviti neophodne sastojke.
Ove priče, kao i još trideset šest sličnih, naći će se u zbirci “Fantastični kuvar”, koja bi trebalo da iz štampe izađe tokom proleća nastupajuće godine.
Otkrivajući kako je došao na ideju za pisanje kratkih priča-recepata, Trifković za sajt Art-Anima kaže: “Fantastični kuvar je nastao iz potrebe da ostanem u fantastici, ali da je upotrebim za nešto više od puke zabave. Tako sam napisao ork priču, ali sa kuvarem u glavnoj ulozi, a recept se odnosio na pripremanje džinovskog goluba. Cilj mi je bio da se nasmejem staloženosti s kojom kuvari pristupaju prebiranju po iznutricama živih bića.”
Nadahnut Vinaverovim prevodom Rableovog “Gargantue”, nastavio je dalje da piše parodijsko fantastične priče o ludom ork-kuvaru i dosegao broj od četrdeset otkačenih recepata.
“Svaki recept i svaka priča istovremeno su groteskne i bizarne, ali istinite”, kaže Trifković. “Nisam menjao nijedan recept, stvarno se prave po postupku koji je opisan”.
Uz svaku objavljenu priču na sajtu Art-Anima, biće priložena po jedna originalna ilustracija Dejana Mandića – Mandoja.
U novogodišnjoj noći, preporučujemo recept za pripremanje vegetarijanskog specijaliteta od – mandragore.
Prijatno! :)