Norman Spinrad

Norman Spinrad počasni gost ovogodišnjeg BeoKona

Počasni gost ovogodišnjeg BeoKona je Norman Spinrad (1940), američki pisac, kritičar i esejista. Jedan je od prodornih glasova novog talasa naučne fantastike, pokreta koji je razdrmao naučno-popularni pristup pisanju NF, uvodeći dubinu promisli, provokativne teme i eksperimentalne pristupe, bojeći sve šarenim odsevima LSD-a i kontrakulturne revolucije. Njegovi romani pomeraju granice, budući da ih on sam ne priznaje. Radnju često smešta u neprijatne vizije bliske budućnosti, a neke su se nažalost i ostvarile.

U preko 20 romana Spinrad piše o medijima, državnoj politici i potencijalnoj besmrtnosti (Bug Jack Barron, 1969, objavljen u časopisu New Worlds koji je uređivao Majkl Murkok, zamalo nije doveo do zabrane izlaženja), spoju fašizma i svemirske opere (The Iron Dream, 1972, alternativna istorija o Hitleru koji posle propale političke karijere postaje uspešan pisac fantasy romana u Njujorku), o užasima sekti (The Mind Game, 1980, inspirisan „uspesima“ kolege L. Rona Habarda), komercijalizaciji i prodaji rok muzike (Little Heroes, 1987), zavodljivosti i lažnom sjaju zavisnosti (Vampire Junkies, 1994), opasnostima klimatskih promena (Greenhouse Summer, 1999), mladim džihadistima (Osama the Gun, 2010, o naivnom i iskrenom mladiću koji postaje vođa terorista Islamskog kalifata i, poput Čea Gevare, ikona borbe protiv amerikanskog imperijalizma).

U Srbiji je objavljena kompilacija eseja o naučnoj fantastici Okvir i retrospektiva (Everest media, 2009) gde se razmatraju različiti aspekti naučnofantastičnog stvaralaštva.

Njegov novi roman The People’s Police (2017) smešten je u Nju Orleans pokošen prirodnim i finansijskim katastrofama, u kom bela vudu kraljica, pošteni policajac, i makro bez bordela pokušavaju da obnove srušeni grad.

Ovogodišnji BeoKon održava se u Domu omladine Beograda od 10. do 12. novembra, kao plod saradnje Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i Udruženja „Sakurabana“.