Noćni cirkus - Erin Morgenstern

“Noćni cirkus” u domaćim knjižarama

Noćni cirkus - Erin MorgensternIzdavačka kuća “Čarobna knjiga” objavila je “Noćni cirkus” Erin Morgenstern, roman koji je 2012. godine osvojio prestižnu nagradu “Lokus” u kategoriji debitantskih ostvarenja iz domena fantastike.

Roman donosi fantazmagoričnu priču smeštenu na kraj 19. veka o neobičnim spletkama i rivalstvu unutar tajanstvenog cirkusa. Kritika ovo delo poredi sa serijalima “Hari Poter” i “Sumrak”, ali takođe i sa delima Nila Gejmena i Reja Bredberija.

Izdavač knjigu opisuje sledećim rečima: “Ovo je priča o cirkusu koji dolazi nenajavljen. Jednostavno se pojavljuje niotkuda. A unutar crno-belih šatri nalazi se jedinstven svet rariteta od čije čarolije zastaje dah. To je Le Cirque des Rêves, viktorijanski cirkus koji isključivo noću prima posetioce. Iza kulisa tog magičnog sveta, odvija se oštra borba – duel dvoje mladih mađioničara, Selije i Marka, u kojem samo jedno od njih može da pobedi. Borba imaginacije, volje i natprirodnih moći zasenjena je neočekivanom ljubavlju to dvoje mladih ljudi, emocijama od kojih svetlost treperi a temperatura raste. Dok se opasno nadmetanje nastavlja, napetost cirkusanata postaje sve jača, a ljudske sudbine bivaju sve neizvesnije.”

Zanimljivo je reći da je pre objavljivanja, roman “Noćni cirkus” dobio više od trideset odbijenica od strane raznih književnih agencija, da bi po objavljivanju postao hit i bio preveden na tridesetak jezika. Očekuje se i ekranizacija ovog literarnog ostvarenja, a taj posao je poveren filmskom studiju “Summit Entertainment” i producentu Dejvidu Hejmanu, koji je bio angažovan na filmskim adaptacijama više romana iz “Hari Poter” serijala.

Erin Morgenstern (1978) je pisac i multimedijalni umetnik. Živi u Masačusetsu. Studirala je pozorišnu umetnost na Smit koledžu u Masačusetsu i diplomirala 2000. godine. Pored pisanja, ona i slika, uglavnom akvarel.