Nevidljivi sati - Dejvid Mičel

O romanu ”Nevidljivi sati” Dejvida Mičela u Delfi SKC-u

Šestog maja od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u biće reči o romanu „Nevidljivi sati“ savremenog svetskog klasika Dejvida Mičela, koji je veliku svetsku slavu stekao romanom „Atlas oblaka“, po kojem je snimljen i film.

O Mičelovom književnom stvaralaštvu sa posebnim osvrtom na novi roman „Nevidljivi sati“ govoriće književni kritičar Zoran Janković, dramaturg Dimitrije Vojnov i pisac Petar Grujičić.

Bogati nezaboravnim likovima i mogućim svetovima, „Nevidljivi sati“ su kaleidoskopski roman kakav je mogao da sastavi samo pisac koga je Washington Post nazvao „književnikom koji nam pokazuje budućnost književnosti“.

Pošto se posvađala s majkom zbog dečka, petnaestogodišnja Holi Sajks beži od kuće i svog starog života. Holi, međutim, nije obična odbegla tinejdžerka. Ona je osetljivo dete kome su se nekada obraćali glasovi „Radio ljudi“, kako ih je nazvala – Holi je provodnik za parapsihološke fenomene. Sada, dok luta kroz englesku provinciju, vizije počinju da se ređaju a njena stvarnost da nalikuje na košmar.

Njen beg je međutim tek uvod u strašne događaje koji će ostaviti neizbrisive ožiljke na njenoj porodici. Ta nerešena misterija odjekivaće kroz decenije Holinog života i uticati na sve ljude koje Holi voli – pa čak i na one koji se još nisu rodili.

Na tribini će biti reči o „Nevidljivim satima“, nagrađenom romanu u kojem se sudaraju žanrovi, putovanje oko sveta i kroz vreme, o satiričnom aspektu Mičelove proze, o ubedljivoj promeni pripovedačkog glasa pri svakom novom segmentu, celinama unutar celine.

Za roman „Nevidljivi sati“ Dejvid Mičel je 2015. godine dobio Svetsku nagradu za fantastiku (World Fantasy Award) i još jednom se našao u užem izboru za Bukerovu nagradu.