Ne daj mi nikada da odem - Kazuo Išiguro

NE DAJ MI NIKADA DA ODEM Kazua Išigura kao TV serija

Za sve ljubitelje kultnog naučno-fantastičnog romana Kazua Išigura pod nazivom Ne daj mi nikada da odem (Never Let Me Go) stižu divne vesti! Kako prenosi PISB, američki pretplatni kanal FX, koji posluje unutar kompanije Walt Disney, najavio je televizijsku adaptaciju ovog sjajnog književnog ostvarenja, koja će biti emitovana isključivo na kanalu Hulu.

Objavljen 2005. godine, Never Let Me Go jedan je od Išigurovih najpoznatijih i najhvaljenijih romana. Smešten u Britaniji tokom 90-ih, ovaj roman fokusira se na tri prijatelja iz detinjstva: Keti, Tomija i Rut. Odgajani u misterioznom internatu Hejlšam, njih troje su klonovi stvoreni da bi zdravo odrastali i jednog dana svoje organe dali svojim pravim dvojnicima. Pomireni sa svojom sudbinom, njih troje se zbližavaju, ali međusobni sukobi i ljubomora unutar ovog ljubavnog trougla narušavaju njihov odnos, što ih progoni sve do kraja njihovih kratkih, žrtvovanih života…

Roman je 2010. već doživeo vrlo uspešnu filmsku adaptaciju u režiji Marka Romaneka, po scenariju Aleksa Garlanda, u kojoj su tri glavna lika maestralno dočarali Keri Maligan, Kira Najtli i Endru Garfild. Ono što je zanimljivo jeste da će se Garland naći i u ulozi izvršnog producenta pomenute serije, koja ima istu postavku, ali se naizgled fokusira na potpuno drugačiji skup likova i drugačiji žanr. Dok bi se originalna knjiga najbolje mogla opisati kao romantična tragedija sporog ritma, FX svoju seriju opisuje kao triler.

Vajola Pretedžon predvodi glumačku postavu u ulozi Tore – tinejdžerke klona koja je pobegla iz internata. Kad se nađe u spoljnom svetu, ona pokreće niz događaja koji će izazvati revoluciju kod potlačenih klonova. U seriji će zaigrati i Trejsi Ulman, Keli Mekdonald, Ajša Hart, Spajk Fern, Šanika Okvok, Geri Bidl, Kvami Odum, Suzan Braun, Kira Čens i Edvard Holkroft.

Pilot za seriju Never Let Me Go napisala je Melisa Ikbal, koja je takođe i izvršni producent serije, dok je režija poverena Marku Mandenu.

Never Let Me Go je moderni klasik naučne fantastike koji su Melisa Ikbal i kreativni tim briljantno prilagodili za FX kao dramu koja istražuje pravovremene i uznemirujuće teme o životu i etici tehnologije“, rekla je predsednica FX Entertainment-a Đina Balian.

Ne daj mi nikada da odem
Ne daj mi nikada da odem (Never Let Me Go) uskoro kao TV serija