Refesticon

Najavljen IV Festival fantastične književnosti Refesticon

Četvrti Regionalni festival fantastične književnosti „Refesticon 2016“ održaće se od 13. do 15. maja 2016. godine u Bijelom Polju, najavio je direktor Radija Bijelo Polje i glavni organizator festivala, Dragić Rabrenović.

Ovogodišnji festival je posvećen Petru II Petroviću Njegošu, povodom 165 godina od njegove smrti. „Refesticon“ je krajem prošle godine raspisao literani konkurs za kratke priče inspirisane jednim od Njegoševih najpoznatijih dela „Luča mikrokozma“ iz 1845. godine.

Konkurs je otvoren do 20. marta, a odabrani radovi biće objavljeni u festivalskoj zbirci „Makrokozma 21“. Prema Rabrenovićevim rečima, do sada je na konkurs pristiglo oko dvadeset kratkih proznih ostvarenja autora iz Crne Gore i regiona.

Ovogodišnji festival „Refesticon“ biće još bogatiji sadržajima i aktivnostima nego prethodni, a Rabrenović najavljuje da će ga karakterisati spoj književnosti, glume, muzike i filma.

U saradnji sa Kreativnom radionicom iz Novog Sada, priprema se serijal radio-drama za decu, koji će se na Radiju Bijelo Polje premijerno emitovati nekoliko dana uoči početka festivala.

Među gostima festivala biće Zoran Živković, Goran Skrobonja, Dobrivoje Stanojević, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Aleksandar Jerkov, Branislav Janković i mnogi drugi.

A pored zbirke priča „Makrokozma 21“, festival će ove godine objaviti knjigu „Fantastične priče Zorana Živkovića“ autora Dobrivoja Stanojevića.

Kao što je poznato partneri festivala „Refesticon“ su „Istrakon“ i „FFK Pazin“ iz Hrvatske, „Zecon“ iz Bosne i Hercegovine i „Art-Anima“ iz Srbije.