Karavan čudesa - Uroš Petrović

Nagrada ”Neven” za ”Karavan čudesa” Uroša Petrovića

Nagrada „Neven“, najznačajnija nagrada iz oblasti stvaralaštva za decu, ustanovljena još 1955. godine, pripala je Urošu Petroviću za njegov pustolovni roman Karavan čudesa – javlja Laguna.rs.

Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuju je svake godine „Prijatelji dece Srbije“ za najbolja izdanja za decu i mlade objavljena u prethodnoj godini.

Dodela nagrade biće upriličena 5. oktobra u 13 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, već tradicionalno u toku Dečje nedelje.

Karavan čudesa je priča o dečaku Adamu koji biva otet iz roditeljskog doma i premešten u prostor divlje prirode jednog drugačijeg sveta. Kao i u dosadašnjim Petrovićevim romanima, iza uzbudljive, nepredvidive pustolovine kriju se slojevi dubljih poruka o poimanju detinjstva i tajnama odrastanja. Tako dela ovog autora rado čitaju i deca i odrasli.

Ovo je drugo značajno priznanje za roman Karavan čudesa – ovenčan je i nagradom Zmajevih dečjih igara „Plavi čuperak“ za knjigu godine.

Knjige Uroša Petrovića su godinama među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, a njihovi prevodi su objavljeni u Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Češkoj, Sloveniji i Mađarskoj.