Nagrada Društva pisaca BiH Adnadinu Jašareviću

Podelite sadržaj:

Adnadin JašarevićGodišnja nagrada Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u kategoriji dela za decu i omladinu, pripala je piscu fantastike Adnadinu Jašareviću za zbirku priča “Tamoiza”. Odluku o laureatu doneo je tročlani žiri u sastavu Andrea Lešić (predsednica), Muhidin Džanko i Željko Ivanković.

Zbirka “Tamoiza” donosi niz kraćih proznih celina u kojima glavni junak, dečak po imenu Alija, nošen bujnom maštom, prolazi kroz brojne i raznovrsne avanture. Kolekciju otvara priča u kojoj dečak sa velikom pažnjom čita knjige, traga za novim naslovima, proživljava literarne avanture, a završava tako što i sam otkriva dar za pisanje i počinje da stvara.

Nakon nagrade “Fra Grgo Martić” i nedavno osvojenog “Malog Princa“, ovo je treće vredno priznanje koje je Jašareviću pripalo za zbirku priča “Tamoiza”.

Nagrada Društva pisaca Bosne i Hercegovine dodeljuje se od 1953. godine za najbolja novoobjavljena književna dela članova udruženja. Prvi dobitnik nagrade bio je Ćamil Sijarić, a priznanje su tokom dugogodišnjeg postojanja zavredili Ahmet Hromadžić, Duško Trifunović, Miljenko Jergović i drugi.

Datum svečane dodele nagrade biće utvrđen naknadno.