Na tribini LK predstavljen novi roman Gorana Skrobonje

Goran SKrobonja - Čovek koji je ubio TesluNa sajtu Pogled iz svemirskog broda (PISB) juče je objavljen izveštaj sa promocije romana “Čovek koji je ubio Teslu” Gorana Skrobonje, koja je održana u ponedeljak u okviru tribine Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”. Izveštaj prenosimo u celosti:

Promocija romana Gorana Skrobonje “Čovek koji je ubio Teslu” u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” je imalo specifičnu dimenziju zbog proste činjenice da je autor ovog dela upravo ponikao u LK-u, što je na početku večeri on sam i istakao.

“Klub LK je mesto gde sam napisao svoj prvi roman – ‘Nakot’, i mnoge priče. Nije slučajno što sam u svom romanu Lazaru Komarčiću namenio drugačiju sudbinu u jednoj već izmenjenoj istoriji”, rekao je Skrobonja, dodavši da je percepcija ovakve vrste proze od strane kritike obično “hladna” ili se uglavnom i ne primećuje, a što je i dalje posledica Skerlićevog kanona, pošto je natprirodnu i fantastičnu književnost smatrao da nije vredna pomena.

Jedno od pitanja Žarka Milićevića, koji je vodio razgovor sa Skrobonjom – mada je, po običaju, bilo dosta pitanja iz publike – je i od kada datira ideja za “Čoveka koji je ubio Teslu”.

“Pre tri-četiri godine. Zapravo, hteo sam da napišem roman o Nikodiju Mariću, koji se često javlja u mojim pričama. Nikodije se ‘oteo kontroli’ i mnogi su me pitali kada će roman o njemu. S obzirom da se on u pričama pojavljivao u različitim univerzumima, onda sam to morao da objasnim, a za to mi je bio potreban Tesla”, kaže Skrobnja. On je dodao da ga ljudi iz medija ništa nisu pitali o Nikodiju, već da im je, očekivano, bio interesantan sam Tesla i alternativna istorija Srbije. Međutim, zapravo je ovo “knjiga o Nikodiju, sa Teslom”.

Goran ne planira da piše nastavak “Čoveka koji je ubio Teslu”, mada to ne mora nužno da znači da mu se u budućnosti neće vratiti. Već je, u šali, rekao da će se naslov nastavka zvati “Sva Teslina deca”. Nemojte se začuditi ako u nekoj budućnosti makar pričitate Skrobonjinu priču sa takvim naslovom.

Iako je “Čovek koji je ubio Teslu” objavljen pre nešto više od mesec dana, već je u štampi drugi tiraž.